Rijdende beller aangepakt1005x

ROTTERDAM - De politie begint dit jaar een offensief tegen automobilisten die met hun gsm in de hand bellend achter het stuur zitten. De pakkans voor het niet-handsfree bellen gaat fors omhoog, zegt verkeersofficier van justitie Koos Spee.

Het is hem een doorn in het oog dat, vijf jaar na invoering van een verbod, nog zoveel bestuurders met een mobieltje aan het oor rijden. ,,De mensen hebben slecht geleerd van het verbod. Het moet een keer afgelopen zijn. Overigens adviseer ik automobilisten ook het handsfree bellen achterwege te laten. Zet dat ding gewoon eens uit.’’

De handsfreeplicht werd ingevoerd op 30 maart 2002. In de eerste vijf jaar zijn 468.000 foutbellers beboet, meldt het Centraal Justitieel Incassobureau. Het tarief is 130 euro. Samen betaalden zij ruim 60 miljoen euro aan boetes.

Het eerste jaar kregen 25.000 bellers in de auto een bekeuring, in 2006 was dat aantal gegroeid tot 117.000. Gemiddeld zijn dat ruim 250 bonnen per dag over de hele periode. Spee noemt dat ‘niet heel veel, maar ook niet niks’. ,,Je moet meewegen dat het arbeidsintensieve bekeuringen zijn. De politie moet de overtreder staande houden. Dat kost al gauw tien minuten. Elektronisch handhaven zoals bij te hard rijden kan nog niet.’’

Spee vindt dat handmatige bellers nu te vaak ‘bijvangst’ zijn. Hij werkt aan een gerichtere aanpak. ,,Ik verklap nog niets. Maar in dat soort dingen zijn we zijn heel creatief.’’ Bellen in het verkeer leidt jaarlijks tot veertig doden en vierhonderd gewonden, aldus onderzoekers.

Bron:  AD.nl

Melder: Maserati Teun

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram