Rijexamen dreigt na slingeren over weg

 

Miljoenen automobilisten lopen de kans opnieuw rijexamen te moeten doen als ze één keer slingerend over de weg rijden en door de politie aan de kant worden gezet. Ook al is er een goede reden voor dat gedrag, dan nog kan deze keiharde sanctie worden toegepast.

Dat blijkt uit een uitspraak van voorzieningenrechter mr. C. Pastoors in een zaak die diende bij de rechtbank in Arnhem. Ze geeft daarbij aan dat de oorzaak voor slingerend rijden op grond van de regelgeving niet van belang is.

"Deze uitspraak heeft verstrekkende gevolgen. Wanneer de politie ziet dat een bestuurder een slingerende beweging maakt, mag de politie hiervan melding maken bij het CBR en mag dit exameninstituut een onderzoek naar de rijvaardigheid opleggen", zegt verkeersadvocaat Bert Kabel.

"De reden van het slingeren maakt volgens de rechter niet uit. Wanneer iemand tijdens het rijden aan het appen of bellen is en niet kaarsrecht rijdt, kan een rijexamen worden opgelegd. Maar als iemand uitwijkt voor een poes kan dat ook", meent hij.

De uitspraak kan volgens de raadsman leiden tot willekeur bij het opleggen van onderzoeken naar de rijvaardigheid. Kabel: "Je bent overgeleverd aan de grillen van een politieman. Wanneer deze je aanmeldt bij het CBR, moet je onherroepelijk opnieuw rijexamen doen. Naar mijn mening gaat dit veel te ver en ik ga dan ook zeker in beroep."

"Nu is het CBR de enige die er beter van wordt, want zij kunnen nu honderden zo niet duizenden extra testen tegemoet zien", sist Kabel, die door de uitspraak weet dat zijn cliënt opnieuw moet afrijden.

"Of dat zo is, moeten we nog afwachten. Wij vinden het belangrijk dat de verkeersveiligheid voorop staat en met deze uitspraak kan de politie makkelijker een rijvaardigheidstest opleggen", reageert Irene Heldens van het CBR op de uitspraak.

Perplex
Voor de 70-jarige Corrie Huigen betekent de beslissing van de rechtbank dat ze weer rijexamen moet doen. "Ik werd door de politie aan de kant gezet omdat ze vonden dat ik iets slingerde. Het was een zondagmorgen en ik zocht iets in mijn handtasje, waarbij ik inderdaad iets slingerde. Fout, maar in plaats van een waarschuwend vingertje laten ze me opnieuw afrijden. Ik sta perplex, want ik rij al 51 jaar schadevrij en dan overkomt me dit".

Link naar de uitspraak: Klik hier

 
 
Bron: Telegraaf
 
  8-12-2014  


|

FlitsKaart