Rijgevaarlijke medicijnen





 

Is rijden onder invloed nu wel of niet toegestaan? Het betreft rijden onder invloed van medicijnen die de rijvaardigheid dusdanig beïnvloeden dat rijden niet eens verantwoord is. Zo heb ik medicijnen waardoor ik spontaan in slaap val, wat ik ook doe of waar ik ook ben. Inzake de wao-keuring vond de rechter dit niet relevant, autorijden viel onder de werkzaamheden die nog kunnen worden verricht. Ik vind dit zeer discutabel, een soort vrijbrief voor het rijden onder invloed.



Zonder op uw specifieke situatie te kunnen ingaan, staat buiten kijf dat tot de stoffen die de rijvaardigheid kunnen verminderen, wettelijk ook medicijnen behoren. Is een geneesmiddel voorzien van de bekende gele waarschuwingssticker, dan is het altijd raadzaam daarover specialist, huisarts of apotheker te raadplegen. Misschien kan er voor ’rijveilige’ medicijnen of voor een andere dosering worden gekozen.



Tot rijgevaarlijke medicijnen behoren in het algemeen pijnstillers, middelen tegen depressie, vermoeidheid, veranderingen in stemming en gedrag, slaap- en kalmeringsmiddelen, middelen tegen hoest en allergie, middelen tegen hoge bloeddruk en eetlustremmers.



Om in de toekomst over rijgevaarlijke medicijnen meer duidelijkheid te krijgen, werkt het kabinet aan een wetsvoorstel met een specifieke lijst van dergelijke medicijnen. Politie en justitie hoeven dan niet meer te bewijzen dat betrokkene bekend kon of moest zijn met het effect van het gebruikte medicijn op de rijvaardigheid.



Ook wordt naarstig gezocht naar een bruikbaar middel voor de politie op straat om het medicijnverbod te handhaven, zoals een betrouwbare speekseltest, omdat aan de huidige urinecontroles voor het opsporen van verboden stoffen te veel praktische, juridische en financiële bezwaren kleven.



Met een tijdrovende bloedproef laat de politie nu onderzoeken of een bestuurder geneesmiddelen in het bloed heeft die de rijvaardigheid negatief beïnvloeden. De wettelijke strafmaat voor het besturen van een voertuig onder invloed van medicijnen is hetzelfde als voor alcohol, met dit verschil dat de politie bij medicijngebruik geen transactie kan aanbieden. De zaak wordt dus altijd voorgelegd aan het openbaar ministerie.



Bert Woudenberg

 
 
Bron: De Telegraaf (abonnee gedeelte)
 
  21-5-2006  


|

FlitsKaart