Rijkste provincie heft de hoogste belasting voor automobilisten

 

De rijkste provincie van Nederland laat zijn automobilisten de meeste belasting betalen. De provincie Gelderland heeft dankzij het dividend van energiebedrijf Nuon per inwoner het meeste extra geld te besteden. De autobelasting in Gelderland is desondanks de hoogste van Nederland.
Dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant naar de financiën van provincies.

Gelderland ontving in 2006 in totaal 143 miljoen euro aan dividend, oftewel 73 euro per inwoner. Door zijn aandelen in Nuon heeft de provincie verder de grootste stille reserve in bezit.

In de afgelopen statenperiode heeft Gelderland ook de opslag op de motorrijtuigenbelasting – het zogeheten ‘opcenten’ – verhoogd. Voor een doorsnee auto, de Volkswagen Golf, betaalde een Gelderse automobilist vorig jaar 219 euro extra per jaar, waar een inwoner van Noord Holland slechts 146 euro hoeft bij te betalen. Noord-Holland heeft wel net besloten zijn belasting te verhogen, waardoor de automobilist van de Volkswagen per 1 april 30 euro extra kwijt is.

Volgens Gelderland gebruikt de provincie het extra geld voor een reeks aan investeringen. ‘We hebben grote ambities’, verklaart een woordvoerster. De provincie investeert onder meer in het doortrekken van de A 15, een stadspark tussen Nijmegen en Arnhem en een tweede stadsbrug bij Nijmegen. De hogere autobelasting is vooral gereserveerd voor wegen en openbaar vervoer.

Provincies kunnen overigens de autobelasting nog verder verhogen. Geen enkele provincie gebruikt zijn volledige ruimte om de motorrijtuigenbelasting te verdubbelen. Aangezien veel Nederlanders in grotere auto’s zijn gaan rijden, nemen de opbrengsten van de autobelasting vanzelf al toe. Hoe zwaarder de auto, hoe hoger de belasting.

Door de invoering van rekeningrijden maken provincies zich zorgen over hun belastinginkomsten. Het opcenten van motorrijtuigenbelasting is de enige manier om op eigen kracht inkomsten binnen te halen. Maar als met de invoering van rekeningrijden de motorrijtuigenbelasting wordt afgeschaft, verdwijnt ook een handig middel om belasting te innen.

De inkomsten voor provincies uit de andere geldbron – het provinciefonds – zijn onzeker. Een nieuw kabinet wil 50 miljoen op het provinciefonds bezuinigen.

 
 
Bron: Volkskrant
 
  3-5-2007  


|

FlitsKaart