Rijkswaterstaat pakt file A1 versneld aan





 

ARNHEM - Rijkswaterstaat heeft samen met de politie een pakket maatregelen genomen om de dagelijkse file op de snelweg A1 tussen Deventer en Beekbergen aan te pakken. De maatregelen gaan vrijdag in, aldus een woordvoerder van de dienst.


Begin mei gaat de toekomstige spitsstrook langs het traject voorlopig open als permanente derde rijstrook. Aan de andere kant van de snelweg is de spitsstrook sinds februari in gebruik. Daar is de doorlopende file nu verleden tijd, aldus Rijkswaterstaat.



Op het snelweggedeelte tussen Deventer en knooppunt Beekbergen staat elke dag tussen de vijf en vijftien kilometer file. Soms staat het verkeer tussen beide plaatsen helemaal stil. Politie en Rijkswaterstaat beginnen daarom vrijdag met het zogenoemde blokrijden.



Daarbij gaan overheidsvoertuigen voor een groep auto's rijden zodat zij de snelheid kunnen bepalen. Zo ontstaat ruimte tussen hen en de komende file. Dat geeft het verkeer lucht volgens de woordvoerder, zodat er weer vaart in de file komt. Ook zorgen politieagenten handmatig voor toeritdosering op de opritten in de buurt van Deventer zodra de file op de A1 groeit.



Het asfalt voor de spitsstrook, die in juli open gaat, ligt al langs de A1. Daarom kan die rijstrook met een snelheidsbeperking tijdelijk dienen als derde rijbaan. Ondertussen brengt Rijkswaterstaat de noodzakelijke techniek voor een echte spitsstrook aan.



Het fileleed op de A1 wordt volgens de dienst vooral veroorzaakt door toename van het verkeer. Sinds april 2005 is het verkeersaanbod op het wegvak met 10 procent gegroeid. Tussen Deventer en Beekbergen zijn bovendien weinig omleidingsroutes mogelijk, aangezien het verkeer hoe dan ook de snelwegbrug over de IJssel moet passeren.


 
 
Bron: De Telegraaf
 
  21-4-2006  


|

FlitsKaart