Rijkswaterstaat past file-experiment op A1 aan





 

ARNHEM - Rijkswaterstaat gaat het nieuwe filebestrijdingssysteem op de snelweg A1 tussen Apeldoorn en Deventer opnieuw afstellen. Volgens de dienst veroorzaakt het systeem files in plaats van ze te bestrijden.





De ANWB Verkeersdienst constateerde eerder deze week al dat het niet werkte. Rijkswaterstaat stelt nu dat het gaat om een kinderziekte. Automobilisten remmen te schielijk af en komen een stuk later te traag weer op hun normale snelheid. Daar is met technische ingrepen iets aan te doen volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat.



Rijkswaterstaat, justitie en politie experimenteren op het snelweggedeelte met het project Slim Rijden, Files Vermijden. Zodra het verkeer op de weg toeneemt, geven lichtbakken aan dat weggebruikers hun snelheid moeten aanpassen naar 100 of 80 kilometer per uur.



Met een lagere snelheid kunnen anderen rustig in- en uitvoegen, de belangrijkste fileveroorzaker langs het stuk snelweg. Omdat langs de hele route camera's zijn opgehangen is de pakkans voor hardrijders 100 procent.



Volgens Rijkswaterstaat is nu gebleken dat automobilisten erg bang zijn dat zij een bon krijgen, als het waarschuwingslicht aanflitst terwijl zij er net langs rijden. Ze gaan op de rem staan en veroorzaken zo een file. De dienst laat weten dat iedereen een halve minuut de tijd heeft voordat de verkeersregistratie gaat werken. Automobilisten kunnen dus rustig afremmen, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.



Het experiment, dat mogelijk landelijke navolging krijgt, duurt acht maanden. In oktober heeft een eerste evaluatie plaats. Duidelijk is al wel dat het systeem niet werkt als onvoorziene incidenten voorvallen. De eerste dagen ontstonden langere files dan normaal op het weggedeelte door ongelukken en pechgevallen.


 
 
Bron: NU.nl
 
  9-12-2002  


|

FlitsKaart