Rijverbod geeist voor ambulancechauffeur





 

Een 32-jarige ambulancechauffeur heeft dinsdag in hoger beroep een rijverbod van een jaar tegen zich horen eisen, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Ook wil justitie dat de man uit Westervoort een taakstraf van 120 uur krijgt opgelegd. De chauffeur veroorzaakte in november 2005 een dodelijk ongeval in het Gelderse Duiven.

De rechtbank in Arnhem veroordeelde de man in juni vorig jaar tot een voorwaardelijk rijverbod van een jaar en 120 uur werkstraf wegens roekeloos rijgedrag. Daarmee namen de rechters de eis van justitie over. Wat meewoog, was dat de ambulancechauffeur niet eerder met justitie in aanraking was geweest. Het OM ging in hoger beroep omdat het zich niet kon vinden in het oordeel dat de chauffeur ’onvoorzichtig had gereden’. Volgens het OM was het een graadje erger.

De ambulancechauffeur, die op 30 november 2005 op weg was naar een spoedgeval, reed volgens de politie op een kruising met zo’n honderd kilometer per uur door het rode stoplicht. De chauffeur verklaarde tegenover het hof afgeremd te hebben tot ongeveer vijftig kilometer per uur. "Toen ik zag dat het veilig was, ben ik opgetrokken tot ongeveer tachtig kilometer per uur." De chauffeur botste vervolgens frontaal tegen een auto waarin een 9-jarige jongen en zijn 39-jarige moeder zaten. De jongen overleed drie dagen later aan zijn verwondingen.

Volgens het OM reed de ambulancechauffeur te hard, hoewel hij wist dat de kruising onoverzichtelijk was. Het zicht van de chauffeur zou zijn belemmerd door een elektriciteitshuisje aan de kant van de weg. De chauffeur heeft na het fatale ongeluk negen maanden niet meer achter het stuur van een ambulance gezeten. Inmiddels is hij weer gewoon aan het werk. "Niemand heeft dit ongeluk gewild. Ik zit hier nu, maar de echte slachtoffers zijn natuurlijk Roy en zijn familie", zei de verdachte tegen het hof. De ambulancechauffeur krijgt sinds het fatale ongeluk psychologische hulp.

De rechtbank in Arnhem pleitte in de uitspraak voor het opstellen van algemene richtlijnen voor hulpdiensten op de weg. "Een specifieke opleiding gericht op het verkrijgen van vaardigheid in het rijden met hoge snelheid op, tegenwoordig, drukke wegen vormt geen onderdeel van de opleiding", constateerde de rechter. "Dat is gelet op de verhoogde zorgplicht die op dergelijke verkeersdeelnemers rust wel wenselijk."

Het gerechtshof Arnhem doet 10 juli uitspraak.

 
 
Bron: Nieuws.nl / novum
 
  26-6-2007  


|

FlitsKaart