Ruim 19 duizend ongelukken met agenten1122x

Politieagenten waren vorig jaar en het jaar ervoor betrokken bij 19.363 verkeersongelukken. In totaal raakten daarbij 87 burgers gewond en kwam in Amsterdam een vrouw om het leven. Het gros van de ongelukken werd veroorzaakt door de agenten. Dat schrijft het AD op basis van een analyse door de Raad van Korpschefs.

De schade door de ongelukken - in de meeste gevallen blikschade door eenzijdige botsingen met bijvoorbeeld een paal - loopt in de miljoenen. In veel gevallen moet de politie opdraaien voor de kosten. Het overgrote deel is niet te verhalen omdat de agenten verantwoordelijk waren voor de ongelukken.

Vorig jaar werd bekend dat in 2005 tot en met 2007 elf burgers waren omgekomen door ongelukken met agenten. Een aanvullende rijopleiding voor agenten werd weinig gedaan. Een jaar eerder luidde De Vereniging Verkeersslachtoffers al de noodklok over het aantal ongelukken met agenten. In 2006 werd al geld voor extra rijcursussen gereserveerd, maar daar kwam toen niks van terecht.

Volgens korpschef Jan Stikvoort wordt nu eindelijk begonnen met extra rijcursussen. Alle korpsen laten hun agenten vanaf deze maand in de praktijk en in simulatoren oefenen met moeilijke rijsituaties. Het gaat om tests die elke drie jaar uitgevoerd zullen worden. Het aantal ongelukken zou al iets gedaald zijn.

De Nederlandse Politiebon (NPB) is nog niet enthousiast. "Een aantal korpsen maakt zich er makkelijk vanaf met een kort praktijkritje. Het moet nog stukken beter", zegt voorzitter Han Busker in de krant. Volgens Stikvoort geldt voor ieder korps dezelfde training.

Bron:  MSN Nieuws / Novum

Melder: Zoef en vele anderen

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram