Scooterjeugd houdt politie voor het lapje





 

ARNHEM - Snelheidsmaniakken op scooters hebben massaal apparaatjes ontdekt die de werkelijke snelheid van een scooter of bromfiets verduisteren bij politiecontroles.



De ingenieuze voorziening kan zelfs met afstandsbediening of door middel van morsecode via de handrem in- of uitgeschakeld worden. Er komt geen opzichtige schakelaar meer bij kijken.



Ze zijn daardoor in staat met hoge snelheden door de wijken te scheuren zonder daarvoor gepakt te worden. De politie zit met de handen in het haar en bekent lang niet altijd de tijdelijk begrensde scheurijzers eruit te kunnen pikken.



Volgens tweewielerzaken gebruikt naar schatting nu al tachtig procent van de jeugd die op snelle brommers rijdt de variabele snelheidsbegrenzers. Door internet worden jongeren er meer bekend mee en door de strengere controles van de politie is de behoefte groter.



Overlast


,,Ze schakelen doodleuk met hun handen in de zak de afstandsbediening in als we de brommer op de rollerbank zetten. We kunnen het niet altijd achterhalen", zegt politiewoordvoerder Paul Koetsier van korps Gelderland-Midden. Volgens hem is de overlast van brommers die halsbrekende toeren uithalen tussen het rustig rijdende publiek nog steeds te groot. De politie probeert met patrouilles in burgerkleding en -motoren de overlast tegen te gaan. De apparaatjes zijn soms niet groter dan een euromunt. Zo is er sinds kort een minuscuul plugje via internet verkrijgbaar die de truc al doet. "Als we iemand keihard voorbij zien komen, terwijl de brommer later maar 45 kan, dan weten wij genoeg en halen we de brommer helemaal uit elkaar als het moet." Volgens de tweewielerhandel wordt de jeugd beter in het maskeren van het werkelijke vermogen van hun brommers.



"Als je het slim inbouwt, komt de politie er niet achter", zegt René Tolhuizen van Mantel Tweewielers in Elst, bij Arnhem. "Veel jongeren begrenzen daarnaast hun brommer tot 55 kilometer per uur. Dan komen ze er met een kleine boete af terwijl de brommer wel honderd kan." Tolhuizen verkoopt de begrenzers zelf ook. Via internet kosten ze een tientje, bij hem in de zaak vanaf 19 euro. " Eerder had misschien 40 procent van de jeugd een begrenzer, tegenwoordig is dat eerder tachtig procent."

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  27-9-2006  


|

FlitsKaart