Signaal GPS veel breder inzetten





 

Wie te hard rijdt, krijgt in de toekomst een waarschuwing via het navigatiesysteem in zijn auto. "Daar moet het wat mij betreft naar toe", zei minister Camiel Eurlings (CDA, Verkeer) gisteren in Waalwijk. "Al moeten we dat nog samen met de TomTom's van deze wereld verwezenlijken.".

Eurlings was gistermiddag in Waalwijk bij de officiële start van het project ISI. Als proef krijgen zo'n 200 bestuurders een waarschuwing via hun navigatiesysteem als ze een van de drie geselecteerde basisscholen naderen of in een bepaald gebied te hard rijden. "Als de proef bevalt, kun je het ook bij verpleeghuizen of op snelwegen invoeren." Volgens de minister moeten de technische mogelijkheden die er zijn, ook ingezet worden. "Zwaargeladen vrachtwagens kun je via gps een alternatieve route laten rijden. Bij wegwerkzaamheden kun je tijdelijk invoeren dat er langzamer moet worden gereden."
Eerst moet wel de 'digitale landkaart' van Nederland op orde zijn. Aan die 'kaart' kunnen gps-satellieten zien waar 30, 50 of 80 gereden mag worden. Als een auto een gebied in rijdt waar 120 gereden mag worden, kan de satelliet dat via het gps-systeem laten weten. "Dat is niet betuttelend en we willen ook niet als big brother in elke auto kijken. Maar het is prettiger om via gps gewaarschuwd te worden dat je te hard rijdt, dan in je achteruitkijkspiegel een flits te zien."

 
 
Bron: Brabants Dagblad
 
  6-12-2007  


|

FlitsKaart