Slachtoffers van doodrijder Gent (B) ook verantwoordelijk

 

De Gentse politierechtbank heeft maandag Patrick L. veroordeeld tot twaalf maanden cel met uitstel, twee jaar rijverbod waarvan tien maanden met uitstel en een boete van 2.074 euro. L. is de man die op 3 november 2001 twee meisjes doodreed aan de Gentse Gasmeterlaan.

In zijn vonnis oordeelde de rechter dat de twee slachtoffers, de 13-jarige Sofie Deschepper en de 14-jarige Naomi Rodenburg, een deel van de verantwoordelijkheid voor het ongeval droegen: "Toen zij nog op het voetpad waren, konden de slachtoffers de voertuigen van de beklaagde en de getuige duidelijk zien afkomen. Op die plaats is geen oversteekplaats voor voetgangers voorzien. De twee meisjes hadden dan ook, zoals de verkeersregels voorschrijven, voorzichtig moeten zijn en de auto's voorrang moeten verlenen".

De rechter minimaliseerde het aandeel van L. in het ongeval echter niet. "Ook L. had de kinderen kunnen zien. Dat hij dat niet gedaan heeft, toont aan dat hij minstens onvoldoende aandacht had voor de weg. Bovendien reed hij aan een zeer hoge snelheid die zijn remafstand sterk verkleinde... De kinderen vormden geen onvoorzienbare hindernis, en met een defensief rijgedrag had hij de aanrijding kunnen voorkomen", luidde het.

Ook het vluchtmisdrijf kon volgens de rechter niet betwist worden. "De voorruit van de wagen was sterk beschadigd, wat onmiddellijk duidelijk had moeten zijn. L. had dan ook ter plekke moeten stoppen. Dat hij dat niet gedaan heeft, bewijst dat hij met het ongeval niets wou te maken hebben. Dergelijk gedrag is niet aanvaardbaar."

L. werd ook vervolgd wegens rijden onder invloed, maar daarvoor vond de politierechtbank geen bewijzen.

 
 
Bron: Gazet van Antwerpen
 
  18-12-2002  


|

FlitsKaart