Snelheidslimiet bij Overschie melkkoe voor Staat





 

ROTTERDAM (ANP) - Het invoeren van de snelheidslimiet van 80 kilometer op de snelweg A13 bij Overschie in Rotterdam blijkt een melkkoe voor de Nederlandse Staat. Sinds 11 mei vorig jaar zijn naar schatting 250.000 bekeuringen uitgedeeld aan weggebruikers die te hard reden. In het meest bescheiden geval is de schatkist daarmee gespekt met een slordige 7 miljoen euro.



Op doordeweekse dagen passeren gemiddeld 150.000 voertuigen het asfaltlint in het noordoosten van Rotterdam, dwars door de woonwijk Overschie. Volgens de politie in Rotterdam worden dan gemiddeld zevenhonderd tot achthonderd volautomatische bekeuringen per dag uitgedeeld. In de weekeindes is dat gemiddeld duizend. De ,,goedkoopste boete\'\' is 28 euro.



In mei vorig jaar werd over een lengte van twee kilometer de snelheidslimiet ingevoerd om de geluidsoverlast en de luchtvervuiling voor de wijk Overschie te beperken. Dat gebeurde na acties van buurtbewoners. Aan portalen over de weg hangen boven elke rijbaan om de paar honderd meter camera\'s die van elk voertuig de snelheid registreren.



Uit onderzoek van TNO in Delft bleek begin dit jaar dat de invoering van de limiet gunstig uitpakt als het gaat om luchtverontreiniging. De bijdrage van het verkeer aan de verontreiniging was met 10 tot 20 procent afgenomen. Het kabinet denkt na over het invoeren van de 80-kilometerlimiet op de rondwegen van Utrecht en Amsterdam.


Uit cijfers van de Milieudienst Rijnmond DCMR blijkt echter dat het aantal meldingen van stankoverlast na de invoering van de 80 kilometerzone is gestegen in plaats van gedaald

 
 
Bron: ANP
 
  13-5-2003  


|

FlitsKaart