Snelweg A18 als bron van energie

 

Het klinkt als iets uit een science fictionfilm. Niets is minder waar. Deze maand nog begint een dergelijk energieproject op de A18. Van maandag 24 juni tot en met vrijdag 28 juni wordt de rechterrijstrook van de A18 Doetinchem richting Didam afgesloten ter hoogte van de parkeerplaats de Geulekamp om speciale apparatuur aan te brengen in het wegdek. Het verkeer wordt omgeleid via de parkeerplaats.

De geplaatste apparatuur zal een jaar lang gegevens opleveren over de mogelijke winning van energie uit het wegdek.

Het project komt voort uit het programma Wegen naar de Toekomst van Rijkswaterstaat. Daarin wordt nagedacht over het wegvervoer en -verkeer in 2030. Instellingen, organisaties, bedrijven en uitvinders konden via een prijsvraag hun ideeën ontvouwen. Het project Energiek Wegdek, zoals het experiment op de A18 genoemd wordt, is bedacht door aannemer BAM NBM Infra, Shell, energiebedrijf REMU en de Technische Universiteit Delft. Het uiteindelijke doel is wegen te creëren die zelf de energie leveren voor bijvoorbeeld de verkeerslichten en straatlantarens.

De A18 is uitgekozen voor dit landelijke experiment omdat deze weg nog niet zo'n verkeersdrukte kent als andere snelwegen in Nederland. "We kunnen hier redelijk aan het werk", zegt M. Jansen van Rijkswaterstaat. Aan het experiment is al een proefje vooraf gegaan. Zo is er meetapparatuur op de toerit van een benzinestation. "En daaruit is gebleken dat het principe werkt."

 
 
Bron: De Gelderlander
 
  21-6-2002  


|

FlitsKaart