Snelwegen op meer plaatsen onveilig zegt Minister

 

Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu wil een aantal snelwegen veilig maken voor 130 kilometer per uur. Maar op haar lijst ontbreekt een aantal. Dat blijkt uit gegevens die in handen zijn van RTL Nieuws.

De minister zei eerder al dat een aantal snelwegen nog niet klaar is voor een verhoging van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur. Maar nu blijkt dat de lijst die de minister hanteert, niet compleet is.

Niet alle wegen veilig voor 130
Volgens de minister is invoering van de 130 op een aantal trajecten risicovol wat betreft de verkeersveiligheid. Schultz wil die wegen veilig maken voor 130 kilometer. Maar er zijn nog zes plekken waar veel ongelukken gebeuren, de zogenaamde 'black spots'. Dat blijkt uit registratiecijfers van de politie, die in handen zijn van RTL Nieuws.

Gevaarlijke plekken die niet op de lijst van de minister staan:
A1 tussen Deventer-Oost en Bathem
A28 tussen Rouveen en Hasselt-Rouveen
A58 tussen Middelbeers en Moergestel
A6 tussen Sneek en St. Nicolaasga
A28 tussen Ruinerwold en tankstation Lagerveen
A7 tussen Edam en tankstation Kruisoord
Bekijk de hele lijst gevaarlijke weggedeelten.

Ministerie: snelwegen horen bij de veiligste van Europa
Het ministerie reageert op de bevindingen van onze researchredactie: 'Naar alle trajecten is zorgvuldig gekeken en op veel plekken zijn al maatregelen genomen of worden in de toekomst genomen. Ook de black spots hebben wel degelijk een rol gespeeld bij de totstandkoming van de risicocijfers. Daarnaast laat het ministerie weten dat de Nederlandse snelwegen tot de veiligste van Europa behoren.'

Debat in Tweede Kamer
De vraag blijft waarom de minister die gevaarlijke punten niet heeft opgenomen in haar lijst van gevaarlijke snelwegen. De Tweede Kamer debatteert morgen over de 130 kilometer per uur. Dan komt ook de minister met een antwoord.

Kamer: geen extra kosten
Minister Schultz stuitte vorige week al op grote weerstand in de Kamer. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe wil dat de snelwegen eerst zijn aangepast op de nieuwe snelheidsnorm, voordat die gaat gelden. Maar de kosten die daaraan verbonden zijn, staat een deel van de Kamer tegen.

Snelwegen met de meeste verkeersslachtoffers
Hoe veilig is 'jouw' snelweg? RTL Nieuws heeft uitgezocht op welke weggedeeltes van 2007 tot en met 2010 de meeste slachtoffers vielen bij ongelukken.

Bron: http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/binnenland/)/components/actueel/rtlnieuws/2011/12_december/19/binnenland/snelwegen-op-meer-plaatsen-onverilig-dan-minister-zegt.xml

 
 
Bron: RTL nieuws
 
  20-12-2011  


|

FlitsKaart