Snufje van Nissan stoort snelheidscontroles politie





 

Eigenaren van een nieuwe Nissan Primera lopen het risico te worden bekeurd als gevolg van een veiligheidssnufje in hun auto. Dat is al minimaal drie Nissan-rijders overkomen.



De elektronische afstandhouder van hun cruisecontrol - als optie leverbaar - stoort de laserguns waarmee de politie de snelheid van auto's meet. Nissan Nederland heeft op verzoek van justitie besloten hieraan zo min mogelijk ruchtbaarheid te geven. Ook kopers worden niet op de hoogte gesteld.



,,Het kan zijn dat eigenaren van een Primera met deze optie tegen een bekeuring aanlopen'', geeft B. van Thienen namens de importeur toe. ,,Maar als ze hiertegen in beroep gaan, winnen ze altijd. We hebben een brief aan onze dealers gestuurd waarin we hun met klem vragen geen ruchtbaarheid aan de zaak te geven. Ook mogen verkopers de bijwerking van de cruisecontrol niet gebruiken als verkoopargument.''



De adaptieve cruisecontrol meet via laserstralen de afstand tot de voorligger. Als de auto een voorganger te dicht nadert, remt de Primera automatisch af om een botsing te voorkomen. Door die laserstralen kan de snelheid niet worden gemeten meten met een lasergun. Op het display verschijnt dan het woordje jammed. Volgens justitie weten de agenten inmiddels dat ze geen bekeuring mogen uitschrijven wanneer een bepaald type Nissan met adaptieve cruisecontrol hun meting verstoort. ,,Tenminste, we hebben een brief aan alle parketten verstuurd met het verzoek de agenten op de hoogte te stellen'', zegt een woordvoerder.

 
 
Bron: Algemeen Dagblad
 
  18-6-2002  


|

FlitsKaart