SP wil opheldering over kosten WOB-verzoek

 

De SP wil opheldering van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken over de hoge kosten die veel gemeenten in rekening brengen voor de behandeling van WOB-verzoeken. De partij vindt dat die de openbaarheid van overheidsinformatie bedreigen.

De Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) geeft burgers het recht om overheidsdocumenten op te vragen. De wet wordt veel gebruikt door journalisten.

Freelancejournalist Brenno de Winter, die onder meer voor NU.nl en ict-site Webwereld werkt, diende WOB-verzoeken in bij alle 411 Nederlandse gemeenten om te achterhalen of ze zich bij de uitbesteding van automatiseringsprojecten houden aan het actieplan Nederland Open in Verbinding, een overheidsprogramma dat gebruik van open-source-software moet stimuleren.

Hoge kosten

Veel gemeenten bleken voor de afwikkeling van die verzoeken hoge kosten in rekening te brengen, bijvoorbeeld leges of vergoedingen voor gemaakte uren. Volgens de WOB mogen gemeenten alleen geld vragen voor kopieën van documenten, en is dat aan een maximum gebonden.

Drempels

Kamerlid Ronald van Raak (SP) wil opheldering van minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken. Volgens hem werpen gemeenten zo hoge en onnodige drempels op voor burgers die toegang tot overheidsinformatie willen.

Eerder bleek al dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zijn leden adviseerde (PDF) om zo veel mogelijk tijd te rekken bij de afhandeling van De Winters WOB-verzoeken.

 
 
Bron: NU.nl
 
  21-4-2009  


|

FlitsKaart