Speurtocht naar spookvoertuigen

 

De RDW is 270.000 auto’s kwijt. De wagens hebben een kenteken en bestaan op papier, maar de dienst heeft geen flauw idee wie de eigenaar is en of de wagens nog rondrijden. De RDW heeft vele tienduizenden automobilisten daarom een brief gestuurd met het verzoek of de rechtmatige eigenaar zich wil melden.

De 270.000 spookauto’s, allemaal voor 1995 gebouwd, doken op bij het opschonen van de kentekenbestanden. De wagens vielen op omdat er al 13 jaar lang geen wegenbelasting voor bleek te zijn betaald, ze niet verzekerd zijn en al jaren geen apk-keuring hebben gehad. Ook boetes bleven daardoor onbetaald. De dienst is een grote zoekactie gestart om de spookauto’s te achterhalen.

In een brief verzoekt de RDW de laatst bekende eigenaar zich te melden als hij nog rondrijdt in deze auto. Vele honderden Nederlanders kwamen vervolgens tot de ontdekking dat ze al jaren onterecht een auto op hun naam hebben staan die ze in werkelijkheid nog nooit hebben gezien.

Een RDW-woordvoerder bevestigt de zoekactie. „Maar we zijn ze niet kwijt, ze staan alleen verkeerd in het systeem. Er is niet met zekerheid te zeggen of de auto’s nog rondrijden, zijn geëxporteerd of gesloopt”, aldus een zegsman.

Dat komt volgens de woordvoerder doordat voor 1995 de kentekenadministratie minder zorgvuldig was. Het feit dat honderden Nederlanders ten onrechte de eigenaar zijn van een auto, omschrijft de RDW als een foutje.

BETALEN
De RDW schat dat ruim 12.000 van de vermiste voertuigen daadwerkelijk nog rondrijden zonder dat met zekerheid is te zeggen wie de eigenaar is.

Vast staat wel dat deze bestuurders hebben kunnen rondrijden zonder wegenbelasting te hoeven betalen.

Alle spookauto’s worden vanaf 1 januari 2009 uit het kentekenregister gegooid, tenzij de eigenaar zich meldt.

Het is nog onduidelijk of deze automobilisten over de afgelopen 13 jaar een naheffing wegenbelasting of een boete krijgen. „Daar gaan wij niet over”, aldus de RDW-zegsman.

 
 
Bron: De Telegraaf (Inloggen)
 
  13-5-2008  


|

FlitsKaart