Spitsstrook vaker open

 

Automobilisten kunnen binnenkort veel vaker de spitsstrook op. Minister Camiel Eurlings (Verkeer) wil deze rijbanen altijd openstellen zodra het verkeer dreigt vast te lopen. Hij schrijft dit donderdag aan de Tweede Kamer.

Op spitsstroken mag nu pas vanaf ’s ochtends zes uur, of zelfs pas vanaf zeven uur worden gereden. Maar vaak is het al veel eerder druk op de weg, aldus Eurlings. Dat kan zo niet langer, meent hij. ,,Voor de automobilist is het onbegrijpelijk dat de spitsstrook niet opengaat als er wel file is.’’ Hij vindt dat de spitsstroken enkele uren eerder open moeten.

Eurlings voorganger, Karla Peijs, vreesde nog dat er veel te veel geluidsoverlast ontstaat als auto’s vaker de spitsstrook opgaan. Maar volgens Eurlings valt dat reuze mee. Het lawaai neemt dan ‘in het slechtste geval met enkele tienden van decibellen toe’. Desnoods komt er ‘stil asfalt’ of een geluidsscherm. De minister bekijkt per spitsstrook hoe vroeg het verkeer toegang krijgt. Hij begint met ‘de belangrijkste knelpunten’, zoals de A28 (tussen Huis ter Heide en de Uithof) en de A27 (Gorinchem-Noordeloos). Onlangs ging de tiende spitsstrook open, op de A13 bij Delft. Eurlings wil binnen vier jaar veertig spitsstroken en andere wegverbredingen.

 
 
Bron: AD.nl
 
  31-5-2007  


|

FlitsKaart