Spook van tanktoerisme gaat herleven

 

Eigenaren van honderden pompstations bij de grenzen met België en Duitsland vrezen de gevolgen van kabinetsplannen om de accijns op diesel met 4 eurocent te verhogen.

"Het spook van het tanktoerisme gaat weer herleven’’, voorspelt voorzitter Ewout Klok van branchevereniging BETA. De pomphouders brengen de jaren negentig in herinnering, toen de overheid tientallen miljoenen euro’s misliep aan accijns, btw en vennootschapsbelasting doordat Nederlanders in de grensregio’s massaal in de buurlanden gingen tanken.

Volgens de BETA moest de overheid destijds 220.000 euro subsidie per pomphouder bijpassen om faillissementen te voorkomen. "De jaarlijkse wildwest op accijnzen is onder minister Bos terug’’, stelt de belangenorganisatie. "De klos met Bos is een opvolger van het kwartje van Kok.’’

Goedkoper

Voor benzine gaan Nederlanders in de regio’s die grenzen aan Duitsland al jaren naar tankstations in dat land, aangezien de brandstof bij de oosterburen veel goedkoper is. De pomphouders verwachten daarnaast tienduizenden klanten uit Duitsland en België kwijt te raken als de dieselaccijns in Nederland omhoog gaat. Deze mensen komen nu naar Nederland omdat de diesel hier iets goedkoper is.

Boodschappen

De BETA verwacht verder dat duizenden Nederlanders niet alleen gaan tanken in het buitenland, maar dat ze daar ook de andere boodschappen gaan doen. "Dat gaat makkelijk honderd miljoen euro aan boodschappen worden. Zo worden alle winkeliers, tot zelfs dertig en veertig kilometer van de grens, de klos met Bos.’’

 
 
Bron: ANP
 
  18-9-2007  


|

FlitsKaart