'Staatsexamen' rijbewijs afgeschaft





 

DEN HAAG - Het speciale rijexamen voor mensen die hun rijbewijs maar niet kunnen halen, verdwijnt medio volgend jaar. Minister Peijs van Verkeer wil dit voormalige staatsexamen afschaffen, omdat iedereen volgens haar dezelfde toets moet afleggen. Dat heeft ze maandag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.



Een kandidaat die binnen vijf jaar in vier keer zijn rijbewijs niet kan halen, komt nu nog terecht bij een speciale afdeling van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Tijdens het alternatieve examen wordt de leerling meer op zijn gemak gesteld. De plaats waar de toets wordt afgenomen is rustiger, de beschikbare tijd is langer en er is meer persoonlijke begeleiding.



Goede aanpak



De aanpak werkt volgens het CBR goed. Het aantal geslaagden ligt ongeveer 15 procent hoger dan bij de gewone examens. De toets is niet makkelijker dan het standaardexamen, stelt het CBR.



Faalangst



Maar volgens Peijs is "het gewenste niveau van bekwaamheid" voor iedereen gelijk. "Daar past een uniform examen bij." Wel moet voor kandidaten met faalangst een uitzondering worden gemaakt, aldus de minister. Zij kunnen straks direct al een speciaal examen afleggen. Nu kan dat pas als ze vier keer zijn gezakt. Wel moeten ze een doktersverklaring overhandigen.



Het afschaffen van het staatsexamen is onderdeel van een compleet nieuw rijexamen dat in augustus volgend jaar wordt ingevoerd. Het CBR is bezig een nieuwe test te ontwikkelen waarbij kandidaten meer op hun verkeersinzicht worden getoetst. Ook wordt hun geleerd risico's beter in te schatten.

 
 
Bron: NU.nl
 
  5-9-2005  


|

FlitsKaart