Stad rijdt zo netjes dat politie achterblijft met aantal bekeuringen1709x

Voor het tweede opeenvolgende jaar lukt het agenten niet om genoeg bonnen uit te reiken aan mensen die verkeersregels overtreden of dronken in een auto rijden. Oorzaak: Utrechters gedragen zich steeds voorbeeldiger.

Elke agent moest in voorgaande jaren zeventig bekeuringen uitreiken, zo blijkt uit het jaarverslag van de Politie Utrecht. In totaal ging het om 166.546 bonnen, maar net als in 2005 lukte het agenten niet om die zelf opgelegde norm te halen. Toen bekeurde elke agent gemiddeld 62 overtreders. Vorig jaar was dat gezakt naar 52.

Volgens politiewoordvoerder Jens is de Utrechtse agent niet te lief, maar houden burgers zich steeds beter aan de regels. ,,We zien dat de overtredingen bij controles op overmatig alcoholgebruik achter het stuur en het dragen van de autogordel naar beneden gaan.’’ Maar ook heeft de politie volgens Jens minder tijd om mensen te controleren op overtredingen. ,,We geven steeds meer aandacht aan meldingen van burgers die binnenkomen via het alarmnummer.’’ Zo krijgen meldingen van autokraken en woninginbraken sinds enkele maanden hoge prioriteit in de hoop dat daders op heterdaad kunnen worden betrapt.

Ondanks de daling is de Utrechtse politie niet ontevreden over het resultaat. Integendeel. De minister van Binnenlandse Zaken wil dat het korps tenminste 129.004 mensen staande houdt om een bekeuring te overhandigen. Die norm wist de politie wel te halen. Bovendien schrijven de Utrechtse dienders op Amsterdam na de meeste bekeuringen uit per persoon.

De daling is voor de korpsleiding aanleiding om de norm te verlagen en genoegen te nemen met minder boetes. Op de laatste dag van december moeten de Utrechtse agenten 155.000 bekeuringen hebben binnengesleept.

Bron:  AD.nl

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram