Stekker uit km-heffing

 

De grootste oppositiepartijen SP, VVD en PVV roepen minister Eurlings (Verkeer) op de stekker uit de kilometerheffing te trekken.

`Liever afstel dan uitstel`, klinkt het in koor bij SP-Kamerlid Roemer, VVD`er Aptroot en PVV-Kamerlid Madlener. `Eurlings gelooft er zelf niet meer in`, verklaart Madlener. `Laat hij er, als we het mogelijk toch niet invoeren, niet langer bakken vol geld in steken.` Tot 2018 is er 2,4 miljard euro gemoeid met de voorbereiding.

Maandag maakte Eurlings bekend dat de kilometerprijs deze kabinetsperiode nog niet begint voor vrachtwagens en auto`s. Omdat het risico van vertraging te groot is, stapt het ministerie af van de meest optimistische scenario`s. Het `kastje van Camiel` zit waarschijnlijk niet voor 2014 in vrachtwagens en 2015 in personenwagens.

Debacle

`Ik ben er niet rouwig om`, reageert Roemer. `De filebelasting is te ingewikkeld en oneerlijk. We moeten een nieuw debacle, na HSL, Betuwelijn en Noord/Zuidlijn, voorkomen.` VVD`er Aptroot: `Het is laf dat Eurlings alles op het bordje van zijn opvolger schuift. Laat hij zelf de stekker eruit trekken.` Zeker uit bezuinigingsoogpunt vindt de VVD`er dat aanlokkelijk: `Met Koenders is Eurlings de grote verkwister van dit kabinet.`

PvdA en ChristenUnie zijn juist niet te spreken over het uitstel. `Ik wil kijken of het alsnog sneller kan`, stelt PvdA-Kamerlid Roefs. CU-Kamerlid Cramer begrijpt niet waar de extra vertraging vandaan komt. Het CDA wil absoluut geen afstel. `De kilometerprijs is goed voor milieu, goed tegen files en verdeelt de kosten eerlijker`, zegt Kamerlid Koopmans.

 
 
Bron: Telegraaf
 
  4-8-2009  


|

FlitsKaart