Straffen zware misdrijven gaan flink omhoogx

door Sjuul Paradijs DEN HAAG - Het kabinet gaat op voorstel van minister Korthals (Justitie) de maximumstraffen bij een flink aantal misdrijven, zoals dood door schuld en mishandeling, fors verhogen. Roekeloze automobilisten die dodelijke ongelukken veroorzaken kunnen rekenen op zwaardere straffen tot zelfs negen jaar cel, evenals plegers van zinloos geweld en mannen of vrouwen die hun echtgenoot, huisgenoot of kinderen mishandelen.
De straf voor dood door schuld wordt verhoogd van negen maanden naar twee jaar. Als de dood het gevolg is van roekeloosheid kan er een maximumstraf van vier jaar door de rechter worden opgelegd. Voor een 'eenvoudige mishandeling' gaat de straf omhoog van twee naar drie jaar.

Korthals komt met de vèrgaande voorstellen op het moment dat de roep in de Tweede Kamer en in de samenleving om hogere straffen steeds luider wordt. Alle politieke partijen willen af van de 'hufterigheid' in Nederland.

Justitie kan straks harder gaan optreden tegen plegers van zinloos geweld en andere vormen van geweld.

Mishandeling van weerloze slachtoffers, bijvoorbeeld burgers die optreden tegen zinloos geweld, wordt zwaarder gestraft. Dit geldt ook voor mishandeling van conducteurs op de tram of van personeel bij andere publieke voorzieningen.

Huiselijk geweld
Ook huiselijk geweld kan in de voorstellen van Korthals, waarover het kabinet aanstaande vrijdag een besluit neemt, door de rechter zwaarder worden bestraft. Degene die zijn man, vrouw, kind of huisgenoot mishandelt kan zelfs een gevangenisstraf van vier jaar in plaats van drie jaar opgelegd krijgen.

Bijkomend voordeel is dan ook dat de persoon in voorlopige hechtenis kan worden genomen, waardoor het geweld binnenhuis wordt gestopt.

Na de rampen in Enschede en Volendam verzwaart Korthals ook de straffen voor zogeheten 'culpose delicten', wat in veel gevallen zelfs een verdubbeling betekent. Het gaat hier om een dader die niet de opzet heeft een bepaald gevolg te veroorzaken, maar waarin het toch zijn schuld is dat dit gebeurt, zoals dood door schuld in het verkeer.

Bron:  de Telegraaf

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram


Commentaar Flitsservice: