Strafrecht voor verkeershufters (update)

 

Minister Opstelten wil een aantal ernstige verkeersovertredingen onder het strafrecht laten vallen. Het gaat dan om zaken als rechts inhalen, door rood rijden en bumperkleven.

Alleen door dit via het strafrecht af te doen kunnen steeds hogere boetes, rijontzeggingen of celstraffen worden opgelegd, schrijft de minister aan de Tweede Kamer. Recidive kan dan worden bijgehouden in justitiële documentatie.

VVD en PvdA hadden de minister gevraagd om verkeershufters harder aan te pakken. Het CDA wil deze overtreders uit de anonimiteit halen, iets wat ook via het strafrecht kan gebeuren.


Verkeersovertreding voor de rechter onwerkbaar plan

De plannen van minister van Justitie Ivo Opstelten om zware verkeersovertredingen onder het strafrecht te laten vallen, zijn onwerkbaar. Dat zegt strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma. "De echte verkeershufters pak je hier niet mee."

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Opstelten dat mensen die door rood rijden of rechts inhalen, zich voortaan voor de rechter moeten verantwoorden. Op deze manier wil de minister 'verkeershufters' harder aanpakken en recidivisten beter in kaart brengen.

Strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma noemt het een 'goed maar onuitvoerbaar plan'. "De meeste verkeersovertredingen en verkeersmisdrijven komen terecht bij het CVOM, een speciale afdeling van het Openbaar Ministerie. Daar komen ze nu al handen tekort om alle overtredingen en alle verkeersactiviteiten te beoordelen."

Tenzij het ministerie fors investeert in extra mensen, zal de werkdruk onder deze nieuwe regeling te hoog worden, voorspelt Ausma. Ook is het volgens de strafrechtadvocaat nog maar zeer de vraag of recidivisten zo beter in kaart worden gebracht.

"Het punt is dat je mensen persoonlijk moet aanhouden. Als je op kenteken gaat bekeuren, wat nu al veel gebeurt, zijn er ook mensen die zeggen dat hun oude oma van 93 heeft gereden. Ook heb je te maken met katvangers of huurauto’s." De echte verkeersovertreders, stelt Ausma, pak je hier niet mee. "Het is mooi ballonnetje."

Geluidsfragment Willem Jan Ausma

Bron: BNR.nl

 
 
Bron: NOS
 
  18-11-2013  


|

FlitsKaart