Superlasergun tegen snelheidsmaniak





 

LEEUWARDEN - De Friese politie beschikt sinds vorige week over een superlasergun om snelheidsmaniakken op te sporen. Het Friese verkeershandhavingsteam heeft negen van zulke apparaten gekregen van verkeersofficier Koos Spee van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie.



De uit Amerika afkomstige snelheidsmeter, de Honac Ultralyte geheten, vervangt de huidige acht apparaten die minder mogelijkheden hebben. Het nieuwe apparaat kan de snelheid van weggebruikers (auto's, motoren, bromfietsen en fietsers) op 900 meter afstand meten. De huidige apparaten hebben een bereik van 400 meter. ,,Voordeel is dat we van grotere afstand kunnen werken en het beeld is helderder'', aldus coördinator Hans Zwart.



De superlasergun beschikt (nog) niet over een fotocamera. Snelheidsovertreders moeten dan ook nog aan de kant worden gezet. Daar moet een 'opvoedende werking' van uitgaan. De nieuwe apparatuur past in het beleid van de provincie naar een geloofwaardiger systeem van verkeershandhaving en snelheidscontrole. Er komen minder flitspalen en meer controles.



De superlasergun bewees deze week al zijn nut. Drie automobilisten moesten het rijbewijs inleveren, omdat ze meer dan 50 kilometer per uur te snel reden.

 
 
Bron: Leeuwarder Courant
 
  4-6-2005  


|

FlitsKaart