Te lang rood licht irriteert weggebruiker

 

EINDHOVEN - De gemeente Eindhoven moet de verkeerslichten beter afstellen, zodat bestuurders niet meer uit irritatie over lange wachttijden door rood rijden. Dat stelt verkeerscommissaris H. Achten van de regiopolitie. De gemeente heeft toegezegd dit aan te gaan pakken.

Vorig jaar kregen in heel de regio 24.000 mensen een bekeuring voor rijden door rood. Drie jaar geleden waren dat er nog maar negenduizend. Het gros van de overtredingen vindt in Eindhoven plaats. Die stad neemt samen met Helmond een derde van de boetes voor haar rekening. Naast die twee plaatsen telt ook Son heel veel boetes, zo'n tweeduizend. Dat komt volgens Achten omdat daar met name in de spits streng gecontroleerd wordt.

De politie wil ook in Eindhoven vaker gaan controleren, maar vindt dat de gemeente eerst zelf orde op zaken moet stellen. 'De afstelling van die lichten irriteert heel veel mensen. Ze moeten te lang wachten. Met name voetgangers en fietsers zijn heel ongeduldig, en lopen en rijden snel door rood. Het is voor ons nu niet te handhaven,' zegt Achten. Als de gemeente de afstelling heeft aangepast, wil de politie bij verschillende gevaarlijke kruisingen - die momenteel worden geïnventariseerd - flitspalen bij de verkeerslichten zetten. Dat heeft volgens Achten op de Leenderweg al erg goed gewerkt.

Naast het frontaal door rood rijden, gedragen automobilisten zich ook steeds agressiever bij de lichten, zegt Achten. 'Ze rijden over een ander voorsorteervak om zo voorbij de goede rij te komen, of zo een rood licht te negeren. Dat levert irritaties op bij de andere weggebruikers.'

Wethouder M. Schreurs (D66, Verkeer) bevestigt de plannen, maar wil deze pas later toelichten. Ze maken volgens haar deel uit van een groter plan.

 
 
Bron: Eindhovens Dagblad
 
  17-2-2003  


|

FlitsKaart