Terugzetten km-teller strafbaar

 

Het stiekem terugdraaien van kilometertellers om auto's nieuwer te laten lijken, wordt strafbaar.

Zo opent minister Eurlings (Verkeer) de jacht op louche autohandelaren die consumenten een oor aannaaien. Jaarlijks kost deze malafide praktijk meer dan een kwart miljard euro. Kopers betalen te veel, autodealers rekenen te hoge inruilprijzen en verzekeraars vragen te lage premies. Ook de staat mist belastinggeld door leaserijders die al knoeiend onder hun bijtelling proberen uit te komen. Ruim driehonderdduizend auto's, ofwel zo'n vijf procent van het totale wagenpark, rijden rond met teruggedraaide tellers. Dat is levensgevaarlijk voor bestuurders, die niet in de gaten hebben dat het tijd is voor bijvoorbeeld nieuwe remmen of distributieriem.

Aanpak

"Autokopers kunnen straks met een geruster hart de auto aanschaffen", zegt CDA-bewindsman Eurlings, "want door deze aanpak van kilometertellerfraude zijn zij beter beschermd."

Voortaan mogen alleen door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) erkende bedrijven nog met gereedschap in de buurt komen van de kilometerteller. Daarnaast verplicht Eurlings elke autobezitter om een goed werkende teller in zijn wagen te hebben. Als de RDW fraude vermoedt, schakelt ze justitie in. Autobezitters moeten vaker de standen doorgeven.

 
 
Bron: Telegraaf
 
  4-11-2009  


|

FlitsKaart