Tijdens politie-actie geen boete867x

Agenten stoppen deze week met het uitdelen van bekeuringen voor lichte overtredingen. Vergrijpen zoals fietsen op de stoep, het niet bij zich dragen van rij- of identiteitbewijzen of ongevaarlijk door rood licht lopen, worden afgedaan met een waarschuwing.

Politievakbonden ACP en ANPV maken vanmiddag bekend hoe deze en andere nieuwe stakingsacties er verder uitzien. Dat verklaren bronnen binnen de politiewereld. De voorzitters van beide vakbewegingen wilden gisteren nog niet uitweiden over hun plannen. ,,We gaan de burgers verrassen,’’ liet Ron Tournier van de ANPV doorschemeren. De acties zijn gepland voor morgen of overmorgen.

De bonden protesteren tegen de vastgelopen cao-onderhandelingen met minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken). Zij biedt een loonsverhoging van 5,75 procent in twee jaar, de bonden willen dat alle agenten er 200 euro netto bij krijgen. Ter Horst vindt haar huidige bod reëel en is niet van plan een nieuw voorstel te doen.

Afgelopen weekend verboden de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam de voetbaltoppers Ajax-PSV en Feyenoord-AZ. Door vakbondsbijeenkomsten dreigden honderden agenten niet aanwezig te zijn tijdens de risicowedstrijden. De veiligheid rond de stations zou hierdoor ernstig gevaar lopen.

,,Dan krijg je chaos,’’ stelde burgemeester Ivo Opstelten. Hij noemde de acties ‘buiten alle proporties’. De bonden vonden deze reactie ongepast, omdat de rechter toestemming had gegeven. Bovendien was het verbod het werk van de burgemeesters en niet hun schuld.

Henk Kesler, directeur voetbal bij de KNVB, was woest over de vakbondsacties. Hij riep minister Ter Horst op ‘deze verwende kerels van de politie’ geen cent extra te geven. Hiermee haalde hij de woede over zijn hals van alle politiebonden, die tevergeefs eisten dat de voorzitter van de voetbalbond openlijk excuses maakt voor zijn ‘uitglijder’.

Minister Ter Horst vindt dat Kesler over de schreef is gegaan. ,,Het gaat niet aan de politie zo neer te zetten,’’ stelt ze.

Bron:  AD

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram