Tolkordon Amsterdam kost autorijder 1500 euro per jaar / Eerst Leaserijders aldus de PvdA

 

Als de gemeente Amsterdam het voor elkaar krijgt om het zogeheten tolkordon rond de stad in te voeren zijn automobilisten uit forensengebieden jaarlijks 1.500 euro kwijt aan de heffing. ’Regionale tolheffing is het slechtste wat ons kan overkomen,’ zegt VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes.

Deze manier van tolheffing leidt ertoe dat alle draagvlak voor kilometerheffing wegvalt, waarschuwt Wientjes.

In Amsterdam moeten automobilisten uit forensengebieden fors gaan betalen om over de ringwegen te mogen rijden. Minister Camiel Eurlings (CDA) van Verkeer en Waterstaat zou zelfs vergevorderde plannen hebben voor een proefproject in de hoofdstad.

1.500 euro
Volgens het VNO-NCW moeten autorijders voor zo’n heffing jaarlijks tot 1.500 euro betalen. Deze vorm van kilometerbeprijzing leidt tot een belastingverzwaring. Het is namelijk niet mogelijk om regionaal in ruil voor de heffing de wegenbelasting te verlagen, aldus VNO-NCW.

Het Amsterdamse bedrijfsleven ziet meer in de oplossing ‘spitsmijden’. Hier worden automobilisten beloond als ze tijdens de spits de snelwegen mijden.

In andere grote steden als Rotterdam, Den Haag en Utrecht is hier ook positief op gereageerd. Minister Eurlings zou plannen hebben voor een proef met beloning op de snelwegen tussen deze grote steden.

Pleidooi
VNO-NCW Amsterdam heeft intussen een brief aan de gemeente Amsterdam geschreven met daarin een vurig pleidooi voor spitsmijden. ’Het is een proef waar veel automobilisten vrijwillig aan mee kunnen doen en het effect zal snel merkbaar worden,’ aldus voorzitter van VNO-NCW Amsterdam Uri Coronel.

De PvdA wil de kilometerheffing, zoals die in Amsterdam gepland staat, nog deze kabinetsperiode invoeren. 700.000 lease-rijders moeten dan extra voor hun kilometers gaan betalen, vrachtwagens en gewone personenauto’s moeten later volgen.

Tweede Kamerlid Lia Roefs van de PvdA heeft woensdag een bericht in AD hierover bevestigd.

De Telegraaf schreef: PvdA wil eerst kilometerheffing voor leaserijders

Als het aan de PvdA ligt, gaan leaserijders al in deze kabinetsperiode een kilometerheffing betalen op alle wegen. Vanaf 2012, dus in de volgende kabinetsperiode, zouden vrachtwagens en personenauto's moeten volgen, het liefst tegelijk.

Tweede Kamerlid Lia Roefs van de PvdA heeft dit woensdag bevestigd. De PvdA voelt er volgens Roefs niets voor om vrachtwagens als eerste met een heffing te confronteren. Het wegtransport heeft immers geen alternatief, in tegenstelling tot bestuurders van personenwagens, die ook het openbaar vervoer kunnen nemen.

Vrijdag komt minister Camiel Eurlings van Verkeer met zijn voorstellen voor kilometerheffing. Eerder werd bekend dat het niet lukt om al in deze kabinetsperiode een kilometerheffing landelijk in te voeren. Naar verluidt zou Eurlings voorlopig willen volstaan met enkele proeven, zoals een spitsheffing rond Amsterdam.

 
 
Bron: Elsevier
 
  28-11-2007  


|

FlitsKaart