TomTom data gebruikt voor bepalen locaties snelheidcontroles

 

De politie gebruikt gegevens van TomTom om plekken voor snelheidscontroles te bepalen en locaties voor flitspalen te kiezen. Dat meldt het AD woensdag.

Het rijgedrag van gebruikers van het navigatiesysteem wordt in de apparaten geregistreerd.

Als ze het systeem koppelen aan een computer om bijvoorbeeld een wegenkaart te vernieuwen, wordt gevraagd of de gegevens gebruikt mogen worden ’om de producten van TomTom te verbeteren’. Vervolgens worden de data door TomTom via een tussenbedrijf doorverkocht aan de politie.

Slinkse wijze

Veel gebruikers van het navigatiesysteem weten niet dat hun gegevens worden doorverkocht. De ANWB vindt daarom dat klanten duidelijker geïnformeerd moeten worden over de werkwijze.

"De gebruiker beseft ongetwijfeld niet dat hijzelf de politie informeert. Dat mag niet op slinkse wijze gebeuren", zegt een woordvoerder.

Ook deskundigen zijn kritisch. "TomTom is een dienstverlener, maar nu gebruikt de overheid het als controlemiddel. Het zal wel volgens de regels zijn, maar burgers zullen verbaasd en verbolgen zijn", denkt hoogleraar recht en informatisering aan de Universiteit van Tilburg Corien Prins.

De Raad van Korpschefs noemt het een "slim middel". "We moeten technologie benutten", aldus een woordvoerder.

 
 
Bron: Nu.nl
 
  27-4-2011  


|

FlitsKaart