Topdrukte op wegen in Utrecht

 

Het aantal files in de regio Utrecht is dit voorjaar fors gegroeid. Dat meldt ANWB Reisinformatie. Vooral vrijdag is het er volgens de organisatie druk op de weg. De oorzaak: veel recreatieverkeer in combinatie met woon-werkverkeer. "Veel mensen doorkruisen de provincie deze dag voor een vakantie of een lang weekendje weg", zegt een woordvoerder.

De totale filezwaarte (de lengte van de file vermenigvuldigd met de tijd dat mensen vast staan) steeg in deze regio volgens de ANWB met ruim zeventien procent in vergelijking met vorig voorjaar. De Verkeers Informatie Dienst kan niet zeggen hoe de files zich dit voorjaar verhouden ten opzichte van 2006. Dat onderzoek vindt volgens een woordvoerder plaats in juli. Wel voegt hij er aan toe dat het niet zo gek is dat het druk is in Utrecht omdat ’er ook wegwerkzaamheden op de A2 zijn’.

Terwijl het verkeer in Utrecht vooral op vrijdag ’piekt’, staan elders in het land op donderdag de meeste files, meldt de ANWB. Ook in de regio’s Amsterdam en Rotterdam zou de filedruk zijn toegenomen.

De filezwaarte op een normale werkdag steeg volgens ANWB Reisinformatie dit voorjaar met ruim veertien procent ten opzichte van 2006. De ochtendspits nam toe met acht procent en de avondspits met veertien procent. Opvallend vindt de ANWB de stijging van het fileaanbod buiten de spitsuren. "Tussen 10.00 en 15.30 uur steeg de filezwaarte dit voorjaar, in vergelijking met 2006 met 21 procent. "

Ook het weer heeft een grote invloed op de doorstroming van het verkeer. Regen tijdens de spits zorgt voor ruim dertig procent meer kilometers file, meldt de ANWB. Na een lange periode van droogte leidde extreme regenval op maandag 7 mei voor zowel een chaotische ochtend- als avondspits. Het aantal kilometers files tijdens de natste lentedag van het jaar was goed voor tien procent van de totale filedruk in mei.

 
 
Bron: Nieuws.nl
 
  25-6-2007  


|

FlitsKaart