Trajectcontrole bij Wijnjewoude faalt





 

LEEUWARDEN - De trajectcontrole op de N381 nabij Wijnjewoude werkt na een maand nog steeds niet. Het kan nog weken duren voordat het systeem functioneert.

Oorzaak van het falen is onder andere het ontbreken van een rechtstreekse verbinding tussen het systeem en de computer van de afdeling Tobias van de Politie Fryslân die de snelheidsovertredingen afhandelt. De computer waarop de overtredingen via een externe telefoonlijn worden opgeslagen mag om veiligheidsredenen niet gekoppeld zijn aan het computernetwerk van de politie.

Daarnaast is de in Engeland ontwikkelde software niet aangepast aan de Nederlandse normen. De software registreert automobilisten die 81 kilometer per uur rijden als een te snelle rijder. De politie in Nederland begint op 80-kilometerwegen pas te bekeuren bij 87 kilometer per uur. Na de standaardcorrectie van 3 kilometer blijft er een overtreding van 4 kilometer per uur over.

Een woordvoerder van de Politie Fryslân denkt dat de vertraging te wijten is aan kinderziektes in het systeem dat voor het eerst in Nederland wordt toegepast. Het systeem is, zo zegt hij, in een laboratoriumopstelling getest en werkte toen prima. Hij weet niet of er ook een praktijktest is gedaan. Mogelijk speelt ook de nieuwe telefooncentrale een rol in de problemen.

Gedeputeerde Piet Bijman heeft het systeem begin vorige maand officieel in gebruik gesteld. De installatie van het meetsysteem is een initiatief van de provincie, die vooral mikt op de preventieve werking ervan. De provincie stak 90.000 euro in het project.

De trajectcontrole is een kilometer lang. Aan begin en eind staat een controlepaal met digitale camera die de kentekens van automobilisten registreert. Wie gemiddeld te hard heeft gereden gaat op de bon. De controlepalen zijn duidelijk gemarkeerd met een fluorescerende band.

 
 
Bron: Leeuwarder Courant
 
  7-3-2002  


|

FlitsKaart