Trajectcontrole Veenhuizen start in zomer





 

VEENHUIZEN - Het gaspedaal kan op de Hoofdweg in Veenhuizen nu nog stevig ingetrapt worden, zonder grote kans op een bekeuring. Voor de zomervakantie wordt dat anders. Dan moet de zogeheten trajectcontrole werken: over een stuk van 2,5 kilometer wordt met camera's de gemiddelde snelheid gemeten.



Wie harder rijdt dan 87 kan een acceptgiro van het incassobureau van Justitie in de bus verwachten.



De apparatuur, hangend aan het eerste portaal boven de Hoofdweg, wordt nu nog getest. ''De camera's worden straks verwijderd voor een keuring in België. Daarna wordt ook het tweede portaal geplaatst. Die komt bij de afslag naar Donkerbroek'', zegt Bert Visser van de politie Drenthe.



De trajectcontrole is een nieuw wapen tegen snelheidsovertreders. De digitale camera's maken aan het begin en aan het einde van het stuk van 2,5 kilometer een foto van een passerende auto. De tijd tussen het maken van beide foto's wordt gemeten. Die levert de gemiddelde snelheid op en als die boven de 87 kilometer uitkomt, volgt een bon. Die snelheid wordt aangehouden, als correctie op de afstelling van de kilometerteller.



Uitverkoren



Het systeem werkt 24 uur per dag en moet gezien worden als een aanvulling op de flitspaal. ''En we blijven met de autocamera controleren in Veenhuizen'', zegt Visser.



De nieuwe controlemethode wordt op vijf wegen in het land ingevoerd. Naast de Hoofdweg in Veenhuizen zijn dat de A2 tussen Maarssen en Breukelen, de A4 tussen Hoofddorp en Nieuw Vennep, de A12 tussen De Meern en Woerden en de Zeelandbrug. Veenhuizen is de enige plaats in Noorden die is uitverkoren en de Hoofdweg is de enige 80 kilometerweg.



De Hoofdweg is volgens Visser een 'linke' weg. ''Het is een recht stuk, waarop veel te hard wordt gereden. De weg loopt langs een kanaal en een vangrail ontbreekt.''

 
 
Bron: Dagblad van het Noorden
 
  5-6-2004  


|

FlitsKaart