Truckers snappen borden niet1247x

Buitenlandse truckers veroorzaken regelmatig levensgevaarlijke situaties omdat ze aanwijzingen op verkeersborden niet begrijpen.

Ook teksten op waarschuwingsborden boven of langs de weg zijn onleesbaar voor chauffeurs die de Nederlandse taal niet machtig zijn. Teksten als ’let op wegwerkzaamheden’, ’pas op file’ en dergelijke worden niet begrepen en de buitenlandse chauffeur past zijn rijgedrag dan ook niet aan, wat voor problemen kan zorgen. Onderzoek van Rijkswaterstaat-Limburg heeft dat aangetoond.

Als oplossing wordt aangedragen meer gebruik te maken van pictogrammen die internationaal bekend zijn in plaats van teksten die automobilisten op borden boven de snelweg moeten waarschuwen voor gevaarlijke situaties.

Ook het hoofd van de Verkeerspolitie van het KLPD, Peter van de Beek, zegt zich daar sterk voor te willen maken. "Alle maatregelen die genomen worden om de verkeersveiligheid te verhogen juichen wij toe. In dit specifieke geval kan ik begrijpen dat Poolse en andere Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs meer begrijpen van bepaalde specifieke tekens dan van een Nederlandse tekst."

Bron:  De Telegraaf

Melder: Maserati Teun

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram