Tunnels A73 wekenlang dicht

 

De tunnels in de A73 bij Roermond gaan in augustus twee weken helemaal dicht. Dat heeft minister Eurlings (Verkeer) maandag per brief aan de Tweede Kamer laten weten.
ANP

In die twee weken wordt onder andere een camerasysteem om stilstaande auto's te detecteren afgebouwd en ingeregeld.

Volgens Eurlings zal deze sluiting de totale bouwtijd van de tunnels niet verkorten, maar wordt het risico verkleind dat de testfase uitloopt. Medio september moeten de tunnels klaar zijn.

Afspraken

Ook dan gaan ze weer een paar weken dicht om tests te kunnen uitvoeren. Volgens het ministerie zijn er goede afspraken gemaakt met de regio over 'mobiliteitsmaatregelen', zoals openbaar vervoer en groene golven.

Vertraging

Over de vertraging die de bouw van de tunnels heeft opgelopen schrijft Eurlings dat "zowel de opdrachtnemer als de opdrachtgever de complexiteit van de tunneltechnische systemen hebben onderschat".

Hij onderschrijft daarmee de conclusies van de Departementale Auditdienst (DAD) die hier onderzoek naar deed. De bouwer zou ondermeer niet voldoende kennis en kunde hebben gehad, de opdrachtgever, Rijkswaterstaat, zou onvoldoende hebben ingegrepen.

Een woordvoerder van Eurlings vindt het nog te vroeg om iets te zeggen over mogelijke schadeclaims richtig de bouwer, Volker Wessels. De tunnels hadden op 1 januari 2008 opgeleverd moeten worden.

Verbolgen

Verladers- en vervoerdersorganisaties EVO en TLN zijn verbolgen over het feit dat de tunnels in de periode van 4 tot en met 15 augustus doordeweeks dichtgaan.

Zij geven de voorkeur aan weekeindafsluitingen "boven een afsluiting op werkdagen. De economische schade door sluiting van de tunnels op werkdagen is groot."

 
 
Bron: Nu.nl
 
  14-7-2008  


|

FlitsKaart