Vaak fatale eenzijdige ongelukken in Provincie Groningen





 

Veendam. In de provincie Groningen vinden opvallend meer eenzijdige ongevallen met dodelijke afloop plaats dan elders in Europa. Daarbij spelen alcohol, medicijnen en vermoeidheid door stress een belangrijke rol. Maar liefst een op de drie mannelijke automobilisten die een eenzijdig ongeval hebben gehad, bekent achteraf zes of meer glazen alcohol te hebben gedronken.



De bestuurder van deze Audi was na het ongeval ongedeerd. Wel had hij te diep in het glaasje gekeken...




Een en ander blijkt uit onderzoek naar eenzijdige ongevallen dat beleidsmedewerkster Mariëtte de Visser van de provincie Groningen als afstudeeropdracht verrichtte. Ze onderzocht 106 eenzijdige ongevallen tussen februari 2001 en februari dit jaar op de Groningse 80 km-wegen. De Visser interviewde drieëntwintig slachtoffers.



Een eenzijdig ongeluk is een ongeluk, waarbij bestuurders de controle over hun voertuig verliezen zonder daarbij andere verkeersdeelnemers te raken. Volgens De Visser is het opvallend dat de slachtoffers vaak in een nieuwe of geleende auto rijden.



Verder blijkt dat meer dan de helft van de eenzijdige ongelukken in het weekeinde plaatsvindt. Leeftijd of rijervaring spelen daarbij amper een rol. Vrouwen blijken veel minder vaak met drank op achter het stuur te kruipen. De oorzaak van de opvallende score is onbekend.


 

 

 

 

 
 
Bron: Dagblad van het Noorden
 
  30-11-2002  


|

FlitsKaart