Vastgeplakte 'handsfree' bekeurd met 140 euro boete3831x

LEEUWARDEN - Automobilisten die handsfree bellen om een boete van 140 euro te voorkomen, lopen toch kans op de bon te worden geslingerd. Dat blijkt uit twee recente uitspraken van het gerechtshof in Leeuwarden.

Een vrouw werd veroordeeld omdat ze zelf een hands-freesysteem had ontworpen. De automobiliste plakte de mobiele telefoon vast aan haar pols en maakte tijdens het bellen gebruik van de speakerfunctie. Ze had daardoor haar handen keurig aan het stuur. Toch zette een agent haar aan de kant van de weg en gaf de verbouwereerde vrouw een bon van 140 euro. Zij stapte vervolgens naar de rechter in Leeuwarden. Die bepaalde dat de vrouw de boete moet betalen, vooral omdat het risico groot is dat de bestuurster tijdens lawaai alsnog de pols naar haar oor brengt. Het hof vindt dat het vastbinden van het mobieltje aan de pols hetzelfde is als met de hand vasthouden van de telefoon.

Oortje
De rechter veroordeelde ook een vrouw die in augustus 2005 werd opgepakt toen ze tijdens het rijden belde. Ze gebruikte daarvoor een hands-freeset. Omdat het oortje van het systeem te groot was en niet goed bleef zitten, frunnikte de bestuurster met enige regelmaat aan het dopje. Een agent zette haar daarvoor aan de kant van de weg. De vrouw kreeg tot haar grote ontzetting een boete van 140 euro. Ook zij beklaagde zich bij de rechter, maar die oordeelde eveneens dat het vasthouden van een oortje hetzelfde is als een telefoon tegen het oor houden.

Bron:  Telegraaf

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram