Veel blauw op straat tijdens jaarwisseling776x

Voor het politiepersoneel belooft de jaarwisseling een drukke periode te worden. De meeste politiekorpsen hebben extra personeel ingeroosterd om de orde te handhaven. De politie Zuid-Holland-Zuid spant wat dat betreft de kroon. Dit korps zet in de drie dagen voor en tijdens oud en nieuw twee keer zoveel mensen in als vorig jaar.

Het aantal brandstichtingen in dit gebied was bij de laatste jaarwisseling twee keer zoveel als het jaar daarvoor. Agenten zijn halverwege december al begonnen met een jaarwisselingscampagne om jongeren aan te spreken op drankgebruik en vandalisme.

Ook in de regio's Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond en Utrecht zet de politie extra personeel in. Agenten letten in Rotterdam scherp op vernielzucht en zullen de kosten daarvan direct verhalen op de daders. In Vlaardingen maakt de politie indien nodig gebruik van het zogenoemde 'weekendarrangement' dat eind november is ingesteld. Iemand die zich zondag of maandag schuldig maakt aan geweld of vernieling moet tot en met 1 januari de cel in.

De politie Haaglanden zet tijdens de jaarwisseling 2000 politiemedewerkers in. Zij zullen onder meer het samenscholingsverbod in de Haagse wijken Ypenburg en Rustenburg-Oostbroek scherp controleren. De politie zet op verschillende locaties extra cameratoezicht in. Vorig jaar werden in de regio 150 mensen aangehouden voor zaken als brandstichting, geweldpleging en vernieling.

Een peloton van circa vijftig leden van de mobiele eenheid staat in Amsterdam paraat voor eventuele ongeregeldheden. Voorgaande jaarwisselingen in de hoofdstad verliepen zonder problemen en dus zet de politie Amsterdam-Amstelland nauwelijks extra mensen in.

In Groningen houdt de politie tijdens de jaarwisseling verschillende hangplekken nauwgezet in de gaten. Jongeren die het afgelopen jaar met de politie in aanraking zijn gekomen, hebben als waarschuwing thuis een brief gekregen over de extra controles. In de Alkmaarse wijk Overdie is voor het eerst een buurtwacht actief. Dat is een initiatief van Marokkaanse ouders, die willen ingrijpen na de 60.000 euro schade die vorig jaar werd aangericht in de wijk.

De hulpdiensten in Brabant bereiden zich naar eigen zeggen voor volgens het vaste patroon. De horecateams van de politie in Eindhoven blijven enkele uren langer op de been dan normaal.

De politie Limburg-Zuid heeft in tegenstelling tot de korpsen in het midden en noorden van de provincie extra personeel in dienst. In Drenthe werkt de politie tijdens oud en nieuw intensief samen met de brandweer en de verschillende gemeenten. In Bruchem, nabij Zaltbommel, is de politie extra alert op mogelijke problemen. Vorig jaar staken feestvierders daar auto's, caravans en autobanden in brand.

In Flevoland is niet veel meer personeel dan tijdens een gewone nacht op de been. „We hebben geen aanwijzingen dat de pleuris gaat uitbreken, dus dan is het raar om het korps extra te belasten”, aldus een woordvoerder. De gemeente Haarlemmermeer heeft preventieve maatregelen genomen om vernielingen tegen te gaan. Zo zijn hondenpoepbakken tegen vuurwerk beschermd met een klepje.

Bron:  Telegraaf

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram