Veel boetes niet-handsfree bellen


DEN HAAG/EINDHOVEN - Het verbod op niet-handsfree bellen wordt massaal door automobilisten genegeerd. Vorig jaar schreef de politie een recordaantal boetes uit voor het belverbod.

Een kleine 117.000 mensen kreeg een bekeuring. Dat is een toename van vijftien procent ten opzichte van 2004, zo liet een woordvoerder van het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie (OM) gisteren weten. In Zuidoost-Brabant kregen vorig jaar 2829 mensen een bon wegens niet-handsfree bellen, tegen 2558 in 2004.

Of het in maart 2002 ingevoerde belverbod ook daadwerkelijk de verkeersveiligheid vergroot heeft, is volgens de woordvoerster Bureau Verkeershandhaving niet bekend. "Er is alleen onderzoek gedaan naar onze speerpunten op het gebied van verkeershandhaving, zoals snelheids- en alcoholcontroles."

Het verbod is mede ingevoerd naar aanleiding van onderzoek van de Nederlandse Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Daaruit blijkt dat er in Nederland elk jaar veertig doden en 400 gewonden vallen door bellen in het verkeer.

Over niet-handsfree bellen staat in de wet letterlijk dat 'het degene die een motorvoertuig, bromfiets of invalidenvoertuig bestuurt, verboden is om een mobiele telefoon vast te houden'. Dus behalve het bellen is bijvoorbeeld ook sms-en of het opzoeken van een adres niet toegestaan. De boete bedraagt 130 euro, voor bromfietsers 90 euro.

Volgens het OM steeg het totale aantal boetes voor verkeersovertredingen vorig jaar met 6 procent. Het starten met trajectcontroles is de belangrijkste oorzaak van die toename. Het totaal aantal bekeuringen voor verkeersovertredingen kwam vorig jaar uit op bijna elf miljoen. Het aantal snelheidsovertredingen steeg van 7,27 miljoen naar 7,96 miljoen. Die toename komt volledig voor rekening van de trajectcontroles.Bron:  Eindhovens Dagblad

Melder: Forza!