Veel Brabantse flitspalen zijn stuk





 

Je zult maar flitspaal zijn. Dan heb je het tegenwoordig bepaald niet gemakkelijk.

Het ding was al nooit zo populair bij automobilisten, die er gerust hun woede met hamer, spuitbus of aansteker op durfden te koelen.

Maar nu het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie (BVOM) eigenaar is, neemt de onderhoudsachterstand onrustbarende vormen aan.

Neem die zielige paal aan de Stoofsedijk in Klundert: van binnen helemaal leeg. Daar komt echt al tijden geen flitsje meer uit. Een paar kilometer verderop bij de Stadsedijk in Oudemolen staat alleen nog maar een paal met een plateau. Fotokastje? Hoezo? Waar?

Op de Chaamseweg onder Breda staan weliswaar vier palen, maar twee daarvan zijn zo noodlijdend dat ze met tape bij elkaar gehouden moeten worden. De derde heeft dermate roet- en krassporen dat de werkzaamheid ervan op zijn minst twijfelachtig moet zijn.

Het komt allemaal, zegt het OM-bureau, omdat de overdracht van de palen vanuit gemeenten en provincies in het hele land nog in volle gang is. "In Brabant is de overdracht nog maar net rond", zegt woordvoerder Ernst Koelman. "We zijn hard bezig de toestand van alle 113 palen te analyseren. Sommige kunnen weg, andere worden vervangen of verplaatst en omgebouwd tot een moderne digitale paal, zonder filmrolletje. Dat is een hele klus."

Hoeveel er kapot zijn, is onbekend. Maar het moeten er tientallen zijn, gezien alle reacties op een oproepje op onze website.

De politie Midden- en West-Brabant heeft geen idee hoeveel functionerende palen er nog zijn en verwijst voor een standpunt over de versleten flitspalen zelfs naar de Raad van Hoofdcommissarissen. ’Jammer en vervelend’ noemt die de huidige situatie. Woordvoerder Marco Barten: "We hopen dat er snel een oplossing is, want voor de verkeersveiligheid is dit niet goed. Het is bekend dat de snelheid omlaag gaat als de pakkans hoog is." Met die pakkans zit het over het algemeen best wel goed, want in 2007 werden in Nederland dertien miljoen bekeuringen voor verkeersovertredingen uitgeschreven. Toch vinden ze in de gemeente Moerdijk – waar de zielige paal uit Klundert onder valt – dat de flitspaal zijn langste tijd heeft gehad.

"De meeste doen het niet en bovendien roepen ze veel agressie op", zegt de woordvoerster. "In overleg met BVOM worden ze in onze gemeente in de loop van volgend jaar bijna allemaal verwijderd."

 
 
Bron: BNDeStem
 
  24-10-2008  


|

FlitsKaart