Veel meer boetes voor snelheidsovertredingen

 

De regionale politie heeft vorig jaar bijna 30 procent meer snelheidsbekeuringen uitgedeeld dan in 2007. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het korps Noord- en Oost-Gelderland, die gisteren bekend zijn gemaakt.

In 2008 schreef de politie 275.435 snelheidsbekeuringen uit, het jaar ervoor waren het er 212.295.

Korpschef Annelore Roelofs zegt dat de toename een gevolg is van ’efficiëntere controles’. Volgens haar zijn er meer controle-uren gemaakt, hoewel snelheidscontroles afgelopen jaar geen hogere prioriteit hadden dan voorgaande jaren.

Een groot deel van de overtredingen (100.000) is geconstateerd op zestien door de provincie aangewezen ’projectwegen’. Daar heeft de politie met radarauto’s gecontroleerd. De 26 flitspalen in de regio waren goed voor 90.000 bekeuringen, terwijl het bij incidentele controles 85.000 keer raak was.

Tegelijkertijd is het aantal verkeersongevallen in de regio met 11,7 procent afgenomen. Het aantal dodelijke slachtoffers bleef vrijwel gelijk (50), terwijl het aantal gewonden dat naar het ziekenhuis moest daalde van 723 naar 670. Daarmee zit de politie boven de doelstelling van maximaal 45 doden en 545 ziekenhuisgewonden, die in 2010 moet zijn bereikt.

Uit de cijfers blijkt verder dat de politie in 22,9 procent van de noodgevallen (in hele werkgebied) niet binnen 15 minuten ter plaatse is. Dat is een fractie meer dan in 2007, hoewel Roelofs vorig jaar aankondigde dat het percentage naar beneden moest. De politie haalt net als vorig jaar in ruim 19 procent van de spoedeisende gevallen zelfs de 30-minuten grens niet. Dat zou deels te wijten zijn aan een technische onvolkomenheid. Agenten moeten op een knop drukken als ze op de plaats van een ongeval of misdrijf komen, maar vergeten dat wel eens. Ook de uitgestrektheid van het gebied speelt mee. Verder is het een gevolg van taakverdeling, zegt Roelofs. ,,Als we alle agenten achter de hand houden voor spoedhulp, zouden we niets meer doen aan opsporing en handhaving.’’

 
 
Bron: DeStentor
 
  26-2-2009  


|

FlitsKaart