Veel schade door te hard rijden politie

 


DEN HAAG | Politieagenten in de Haagse regio rijden veel te hard. Jaarlijks veroorzaken ze voor ongeveer één miljoen euro schade aan politieauto's. Twintig auto's worden bij wijze van proef uitgerust met een 'zwarte doos' om ervoor te zorgen dat politieagenten voorzichtiger rijden.
Het experiment start in september op de bureaus Laak, Leidschendam, Voorburg en Delft. Als de proef slaagt worden in de toekomst waarschijnlijk alle voertuigen van politie Haaglanden met de 'black box' uitgerust.
Het apparaat registreert voortdurend alle bewegingen van de auto. De zwarte doos ziet ook of er richting is aangegeven en of er met zwaailicht en sirene is gereden. Na een minuut worden de gegevens gewist en begint de registratie opnieuw.Als de politieauto een schok te verwerken krijgt, door bijvoorbeeld een botsing of een drempel die met hoge snelheid wordt genomen, slaat de zwarte doos de gegevens voor en na de schok op. Die kunnen dan later door een computer worden geanalyseerd.
Het is de bedoeling dat de bestuurder zich met een pasje bij de zwarte doos aanmeldt voor het wegrijden. Zo kan bij het ontdekken van verborgen schades worden achterhaald wie verantwoordelijk is. Volgens Koos van Herk, chef regionale verkeersveiligheid van politie Haaglanden, heeft de zwarte doos een 'psychologisch effect' op de agent achter het stuur. "Het beïnvloedt het rijgedrag positief. Politieagenten gaan voorzichtiger rijden".
Het korps Rotterdam-Rijnmond deed eerder een proef met de zwarte doos. Het aantal schadegevallen met politieauto's daalde met 25 procent. Naast de materiële schade leveren aanrijdingen volgens Van Herk ook zieke agenten op en zijn er door de kapotte wagens bovendien minder politieauto's inzetbaar.

 
 
Bron: Haagse Courant
 
  27-5-2002  


|

FlitsKaart