Veghel zet strijd voort om boetes





 

VEGHEL - Samen met zijn collega J. Niederer van Breda zet de Veghelse wethouder J. Kerkhof zijn strijd voort om gemeenten te laten delen in de opbrengst van de verkeersboetes uit flitskasten. Ze hebben hulp gezocht bij de VVD-fractie in de Tweede Kamer.



Kerkhof (DDB) en Niederer (VVD) hebben onlangs een brief geschreven aan de Tweede Kamerleden Hofstra en Luchtenveld van de VVD. Hofstra zet zich volgens Kerkhof namelijk in voor dezelfde zaak als Veghel: zorgen dat de opbrengsten van verkeersboetes niet meer in zijn totaliteit naar het Rijk verdwijnen, maar ook in de zak van de gemeenten terecht komen. „Wij hebben namelijk als gemeenten wel de plicht om de flitskasten te onderhouden die op gemeentewegen staan. Dat kost ons bakken met geld. In het eerste jaar bijvoorbeeld dat hier in Veghel flitskasten stonden werden er 22.000 verkeersboetes uitgeschreven. Dan praat je over een opbrengst van miljoenen. Maar daar zien we niets van terug. We betalen wel alle onkosten. Dat is niet terecht“, vindt Kerkhof.



Steun



De Veghelse wethouder heeft in zijn strijd al steun gevonden in de Bredase wethouder J. Niederer. Die zat enkele jaren geleden voor de VVD in de Tweede Kamer en vernam van de ergernis van de gemeente Veghel door middel van verschillende perspublicaties. Niederer maakte de zaak daarop aanhangig in de Tweede Kamer en diende samen met PvdA-Kamerlid Valk een motie in waarin staat dat gemeenten moeten kunnen meedelen uit de boetepot. Die motie is echter nooit uitgevoerd.
Kerkhof: „We hebben daarop verschillende brieven gestuurd naar de Kamer. Daarop hebben we nooit antwoord gehad. En dat is wat ons het meeste steekt. Ze hebben de motie volledig genegeerd en dat is onbehoorlijk. Van ons wordt ook bestuurlijk correct gedrag verwacht.“



Beweging



Kerkhof en Niederer hopen dat Hofstra beweging in de zaak kan brengen. „Hij streeft ongeveer hetzelfde na als wij, en dat is dat tenminste de kosten van de reparaties aan flitskasten moeten worden vergoed. Er worden zoveel flitskasten vernield, dat kost duizenden euro’s per jaar voor rekening van de gemeenten.“
De politie Brabant-Noord probeerde vorig jaar en het jaar daarvoor al met een speciale aanpak het vernielen van flitskasten in deze regio te voorkomen. Kasten die vernield waren, werden zo snel mogelijk hersteld en daders werden opgespoord. Volgens gegevens van de politie bedraagt de schade aan een flitskast waarvan ook de camera is vernield al snel 50.000 euro.

 
 
Bron: Brabants Dagblad
 
  23-9-2004  


|

FlitsKaart