Veiliger zonder bonnen1376x

Actie politie: nu tijd voor echte werk

De politievakbonden ACP en ANPV beweren dat Nederland er de komende dagen alleen maar veiliger op wordt, als de actievoerende korpsen het rustiger aan gaan doen.

Om een cao met meer koopkracht af te dwingen, weigert de politie in het hele land vanaf vannacht een week lang bekeuringen uit te delen voor lichte vergrijpen. „Doordat er minder bonnen geschreven worden bij kleine, geringe overtredingen, is er juist extra aandacht voor essentiele zaken die een serieuze bedreiging vormen voor de openbare orde en veiligheid”, argumenteren ACP en ANPV, die alle korpsen hebben opgeroepen om mee te doen aan het zogenoemde coulancebeleid. De grootste bond, de NPB, doet nog niet mee aan de acties.

Door rood licht over het zebrapad lopen, op de stoep fietsen, zonder rijbewijs in de auto zitten of het zich niet kunnen legitimeren; een week lang laat de politie dergelijke overtredingen onbestraft. De wetsovertreder krijgt hooguit een vermanende vinger van de agent. Zwaardere vergrijpen, zoals rijden onder invloed of jakkeren over de weg, worden wel gewoon bestraft.

De ACP en ANPV vinden dat de acties verantwoord zijn. „Wij denken zelfs dat de veiligheid in Nederland er alleen maar groter op wordt. Als de openbare orde en veiligheid in het geding komen, wordt direct geverbaliseerd.” De actie is geen blanco cheque om overtredingen te begaan, beklemtonen de bonden.

Excuses

De politiebonden hebben gisteren alsnog schoorvoetende excuses aangeboden gekregen van KNVB-directeur Henk Kesler, die zaterdag furieus reageerde op de werkonderbrekingen van de politie waardoor Ajax-PSV en Feyenoord-AZ niet konden doorgaan. Tot grote verontwaardiging van de politietop, minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) en de KNVB zelf, sprak Kesler van ’gefrustreerde vakbondsbaasjes’ en van ’verwende kereltjes’.

Bron:  www.telegraaf.nl (inlog)

Melder: Wim

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram