Verbod radarverklikker voor de rechter





 

LEEUWARDEN(ANP) - Leveranciers van radarverklikkers stappen naar de rechter om het bezit- en verkoopverbod op de radardetector tegen te houden. Dat hebben donderdag woordvoerders van Wexler Europe in Naarden en Target Automotive in Soest gemeld.



Het gaat om een kort geding en een bodemprocedure. De leveranciers spannen een proefproces aan als zij het kort geding verliezen. Het verbod op het apparaat dat waarschuwt voor snelheidscontroles, gaat 1 januari in.



Het ministerie van Verkeer en Waterstaat vindt dat radarverklikkers gevaarlijk zijn en uitnodigen tot te hard rijden. Volgens Target Automotive is dat echter nooit met wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Raadsman W. Anker noemt het besluit daarom onzorgvuldig. ,,Het idee dat deze automobilisten jakkeraars en notoire hardrijders zijn, is slechts een veronderstelling, een aanname en een vermoeden.''



Hij noemt het verbod bovendien willekeurig omdat er meer methoden zijn die een automobilist waarschuwen voor een flitspaal en controles. Het gaat onder meer om de radio, maar ook om internet, sms en moderne GPS-systemen.



In Nederland rijden tussen de 250.000 en 500.000 automobilisten rond met een radardetector. Het apparaat is al enige tijd verboden in België, Frankrijk en Zwitserland. In Nederland riskeren automobilisten die gebruik maken van een radarverklikker na 1 januari een boete van 250 euro.

 
 
Bron: Planet Internet
 
  20-11-2003  


|

FlitsKaart