Verkeer eist minder slachtoffers





 

Woensdag 28 augustus, EINDHOVEN - Het afgelopen jaar zijn minder mensen in Brabant slachtoffer geworden van een verkeersongeval. De cijfers wisselen echter fors per gemeente. Zo kent Nuenen een daling van ruim vijftig procent, maar kijkt Reusel-De Mierden tegen verdubbeling aan.



Dat blijkt uit cijfers van het Brabantse Provinciaal Orgaan Verkeersveiligheid (POV). Het orgaan gaat het ministerie vragen om meer aandacht voor de nieuwe voorrangsregel voor bestuurders van rechts.

In 2001 vielen er 194 doden in het Brabantse verkeer. Dat zijn er twaalf minder dan in het jaar daarvoor. Het aantal lichtgewonden nam met bijna tien procent af tot ruim 4700. Het aantal gewonden dat in het ziekenhuis terecht kwam is daarentegen licht gestegen naar bijna tweeduizend.




Geen voorrang




De meeste ongevallen vonden plaats onder beginnende bromfietsers en op zestig- en zeventigkilometerwegen. Het verlagen van de snelheid van tachtig naar lager heeft daarmee dus niet altijd effect en vraagt extra maatregelen. Daarnaast is het aantal ongevallen gestegen waarbij automobilisten geen voorrang verleenden. Het POV concludeert daaruit dat de nieuwe voorrangsregel, waarbij alle bestuurders van rechts op een gelijkwaardige kruising voorrang krijgen, nog onvoldoende bekend is. De instantie wil het ministerie daarop wijzen. Het aantal ongevallen waarbij alcohol een rol speelde, is licht afgenomen tot 425.
Het verkeersorgaan heeft naast de vergelijking met vorig jaar ook een overzicht gemaakt met de verschillen tussen 1986 en 2001. Daarbij komt Nuenen het beste uit de bus, met een daling van 55 procent. Eindhoven staat in de middenmoot met een daling van een vijfde naar 831 slachtoffers. De stad heeft daarmee in totaal het hoogste aantal slachtoffers. Helmond heeft ten opzichte van 1986 - dat jaartal wordt landelijk als startjaar gebruikt om de ontwikkelingen van het aantal slachtoffers in het verkeer te meten - een kleine tien procent minder slachtoffers, in totaal 171.



De stijging bij Reusel-De Mierden is volgens de POV opvallend, omdat de gemeente de afgelopen jaren nauwelijks meer ongevallen registreerde. Een belangrijk aandeel in het aantal ongevallen heeft de N269. Want evenals Reusel-De Mierden, scoorden ook Bergeijk, Eersel en Bladel - waar die weg ook doorheen gaat - slecht. De aanwezigheid van zo'n weg kan de cijfers volgens POV-secretaris A. van Liempt sterk beïnvloeden. 'Wij confronteren de gemeenten met onze cijfers, waarna ze zelf een conclusie kunnen trekken.'
De politie constateerde eind vorig jaar al een verdubbeling van het aantal dodelijke ongevallen in de Kempen. Al enige tijd wordt gewerkt aan plannen voor een reconstructie van de 'dodenweg'.

 
 
Bron: Eindhovens dagblad
 
  28-8-2002  


|

FlitsKaart