Verkeersboetes waren jarenlang te hoog

 

Verkeersboetes in Nederland zijn jarenlang met een te hoog percentage verhoogd. Verkeersovertreders hebben daarom jarenlang te veel aan boetes betaald.

Dat heeft de rechter in Arnhem dinsdag bepaald, zo meldt RTL Nieuws.

Een automobilist uit Nijmegen bracht de zaak voor de rechter. Hij kreeg in 2014 een boete van 32 euro omdat hij 5 kilometer te hard had gereden. De kantonrechter bepaalde dat die boete inderdaad te hoog was.

Verkeersboetes mogen ieder jaar met de inflatiecorrectie worden verhoogd. Nu blijkt dat de boetebedragen in 2008, 2011 en 2012 met een hoger percentage zijn verhoogd dan nodig was om die inflatiecorrectie door te voeren. De verhoging werd gebruikt om de staatskas te spekken en dat mag niet volgens de rechter.

De automobilist uit Nijmegen krijgt uiteindelijk een bedrag van 9 euro terug.

Hoewel het gaat om een uitspraak van een kantonrechter, niet de hoogste rechter in Nederland, kan de uitspraak gevolgen hebben voor de hoogte van alle verkeersboetes. Principieel bepaalt de rechtbank dat de verhogingen van de laatste jaren in strijd zijn met de wet.

=====

Kantonrechter verlaagt boete met 9 euro

Op 30 oktober 2015 heeft de kantonrechter in Arnhem uitspraak gedaan in de zaak van een man uit Nijmegen. De man heeft in 2014 een verkeersboete gekregen van 32 euro voor een snelheidsovertreding van 5 km per uur en was het niet eens met de hoogte van het boetebedrag.

De kantonrechter heeft de man in het gelijk gesteld en bepaald dat in de jaren 2008, 2011 en 2012 in Nederland te hoge boeteverhogingen zijn doorgevoerd voor verkeersovertredingen. Gebruikelijk is dat de boetebedragen worden aangepast met een inflatiecorrectie. Maar in 2008, 2011 en 2012 zijn de boetebedragen met een hoger percentage verhoogd dan nodig was om de inflatiecorrectie door te voeren. De reden hiervoor was dat op deze wijze de overheidsinkomsten vergroot konden worden.

De kantonrechter heeft bepaald dat verhoging om die reden in strijd is met de wet (artikel 2 van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften / Wet Mulder). Na aanpassing van het bedrag moet de staat aan de man uit Nijmegen een bedrag van 9 euro terugbetalen.

Het Openbaar Ministerie (OM) kan vanwege het geringe bedrag van de boete niet in hoger beroep, er is alleen cassatie in belang der wet mogelijk.

Video

Uitspraak

Rechtspraak.nl

 
 
Bron: NU.nl
 
  11-10-2015  


|

FlitsKaart