Verkeerscontrole A6 (Almere) een succes840x

Politie Flevoland heeft donderdagmiddag en –avond op de A-6 bij Almere een grote verkeerscontrole gehouden. Hierbij werden acht auto’s uit het verkeer gehaald en werden acht gezochte personen opgespoord. De Belastingdienst inde ongeveer 100.000 euro aan openstaande schulden.

Deze controle was geen gewone verkeerscontrole, bedoeld om alle verkeer te controleren op de juiste papieren en technische gebreken, maar om personen op te sporen waar de politie naar op zoek was of die bijvoorbeeld een ontzegging van de rijbevoegdheid hadden. De controle werd uitgevoerd met behulp van een zogenaamde “catch-ken”.

Dit leverde op 12.000 passerende voertuigen 78 hits op. Hiervan bleken acht automobilisten onverzekerd te rijden, zeven auto’s niet APK-gekeurd te zijn en vijf automobilisten reden zonder rijbewijs of terwijl hun rijbewijs was ingevorderd. Vier personen hadden nog een boete open staan (totaal ca. 500 euro), terwijl vier andere personen gezocht werden omdat hen een vonnis bekend gemaakt moest worden. Een automobiliste reed onder invloed van alcohol (0,9 promille).

Negentien bestuurders kregen een bekeuring omdat zij hun identiteitsbewijs niet bij zich hadden of een verkeersovertreding hadden gepleegd.

Acht auto’s werden afgesleept omdat de bestuurder niet verder mocht rijden.

De Belastingdienst, die met eigen apparatuur bij de controle aanhaakte, kreeg 47 hits. Dit leverde 12.000 euro op die via de pinautomaat direct werden voldaan, terwijl tien auto’s werden afgesleept omdat hun bestuurders in totaal nog 84.000 euro aan belastingschulden open hadden staan.

De catch-ken is een apparaat waarmee de kentekens van alle passerende voertuigen digitaal worden ingelezen, waarna in een database wordt gekeken of de eigenaar van dit kenteken gezocht wordt, een ontzegging van de rijbevoegdheid heeft, onlangs het rijbewijs heeft moeten inleveren wegens het rijden onder invloed of te snel rijden, etc. Bij een “hit” wordt de betreffende auto door een motorrijder van de weg gehaald en op een parkeerplaats nader bekeken. Uiteraard is niet altijd de bestuurder de persoon die gezocht wordt, omdat deze de auto bijvoorbeeld geleend of gekocht kan hebben.

Deze wijze van controleren is effectief en efficiënt, omdat er minder voertuigen gecontroleerd worden, maar de controleerde voertuigen allemaal wel ergens bekend van zijn.

Bron:  Politie.nl

Melder: Maserati Teun

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram