Verkeersdelinquenten vallen vaak opnieuw in grove overtreding

 

AMSTERDAM,

Zware verkeersovertreders blijken hardleers. Binnen vier jaar na een ernstig verkeersmisdrijf wordt 40 procent van de bestrafte personen opnieuw betrapt op een zwaar verkeersdelict.
Onder verkeersdelinquenten worden automobilisten of motorrijders verstaan die in ernstige mate de maximumsnelheid overtreden, dronken achter het stuur zitten of onverzekerd rondrijden.
Het ministerie van Justitie heeft onderzoek gedaan naar verkeersdelinquenten. De meeste verkeerszondaars beteren hun leven nadat ze twee keer in aanraking zijn geweest met justitie. Degenen die dat niet doen en voor een derde, vierde of zoveelste keer voor justitie moeten verschijnen, zijn dikwijls ook betrokken bij andere criminele activiteiten.Criminelen

De kans op herhaling van verkeersmisdrijven is het grootst bij mannen, mensen die in het buitenland zijn geboren, criminelen en verkeersdeelnemers die in hun jeugd al eens door justitie zijn vervolgd.Het recidivepercentage van 40 procent bij verkeersovertreders is nog altijd 20 procent lager dan die van criminelen in het algemeen. Ook is hun strafrechtelijk verleden gemiddeld minder omvangrijk.
Minister Donner kondigde vorige week een wetsvoorstel aan waardoor automobilisten, motorrijders en bromfietsers die binnen vijf jaar na een veroordeling opnieuw zwaar de fout in gaan automatisch een rijontzegging krijgen opgelegd.
De rechter kan nu al voor een groot aantal zware verkeersdelicten een rijontzegging opleggen, maar is daartoe niet verplicht. Donner wil dat dus bij verkeersrecidive veranderen. Wegpiraten die opnieuw een verkeersdelict begaan, vormen een grote bedreiging voor de verkeersveiligheid, zo stelt de bewindsman.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  16-12-2004  


|

FlitsKaart