Verkeersdrukte steeds heviger en complexer1059x

Weggebruikers moeten er de komende jaren rekening mee houden dat ze sneller in complexe files en zware spitsen terechtkomen. De combinatie van slecht weer, ongevallen en onderhoud aan de weg zorgt in toenemende mate voor chaos en drukte op het wegennet.

Dat voorspelt de VerkeersInformatieDienst (VID) naar aanleiding van de extreme drukte op de Nederlandse wegen van de afgelopen week. "Het verkeer in ons land krijgt de komende jaren te maken met zwaardere ochtend- en avondspitsen, die langer zijn maar vooral ook ingewikkelder worden. Dat komt doordat verkeersdeelnemers bij veranderingen op de weg zoals weersomstandigheden en ongevallen steeds heftiger reageren", aldus VID-zegsman Patrick Potgraven. "Het verkeer is de afgelopen jaren dichter op elkaar gaan rijden. Dat betekent dat er steeds minder voor nodig is om langere files te veroorzaken." Een ander verschijnsel dat files in de hand begint te werken, zijn de uitwijkmanoeuvres waarbij automobilisten direct alternatieve routes opzoeken en vervolgens opnieuw massaal vast komen te staan.

Volgens de verkeersspecialisten was de afgelopen week de drukste fileweek van dit jaar.

De file-ellende bereikte gisteren een hoogtepunt toen ver na de ochtendspits, om 9.45 uur, het verkeer nog muurvast zat over een lengte van 114 kilometer. Normaal staat er op dat tijdstip gemiddeld 50 kilometer file. In de regio Rotterdam was het extreem druk door een ongeval met een oplegger. Op de A16 tussen Breda en Rotterdam ontstond een file van 22 kilometer. De verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten heeft tientallen bestuurders bekeurd voor het negeren van een rood kruis, en het rijden over vluchtstrook of busbaan.

De ochtendspits van afgelopen maandag was ook extreem met een piek van in totaal 560 kilometer. De ochtend kwam daarmee in de top 10 van drukste spitsen.

Bron:  De Telegraaf

Melder: Maserati Teun

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram